Kenan EROĞLU
Biz biliyoruz ki Türkiye bize çizilen şimdiki sınırlarımızdan hem daha büyük hem de daha geniş ve etkilidir. Bu durumu idrak etmek zorundayız. Bu durumu biz görmesek te dışımızdaki dünya bunu görüyor.
Biz sen ben kavgasında, siyasi polemikler arasında zaman geçirirken ezeli ve ebedi düşmanlarımız asla boş durmuyor.
Halkı hor gören onu geri-sürü olarak telakki eden ne yazık ki mahalle yanarken saçını tarayan insanlara benziyorlar.
Ama milli şuur sahibi insanlar uyanık olmalı hem ülke gelişmesini hem de dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmelidirler.
Şimdi ülkemizin durumuna şöyle bir bakalım:
Bizim etki alanımız, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne, Kırım’dan, Sudan’a kadardır.
Kara Deniz Hava olmak üzere Türkiye’nin en büyük üssü Libya’da bulunuyor.
Kıbrıs, Sudan, Cibuti, Etiyopya, Somali, Katar, Kosova, Makedonya, Kenya, Bosna Hersek, Azerbaycan, Irak, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Arnavutluk, Libya, Lübnan, Afganistan, Suriye, Umman, Cezayir (Hava ve Deniz), Malta Adası ve hatta Antarktika dahil 24 ülkede kurduğumuz ve birçoğunda Kara Hava Deniz olmak üzere Türkiye’nin 100’den fazla üssü bulunmaktadır. Bu üslerde ise 55 bin askerimiz görev yapmaktadır.
tesbih
– Kıbrıs
– Nahcivan / Azerbaycan
– Acaristan/Başkenti Batum olan, Gürcistan da Özerk Cumhuriyeti.
– Musul-Kerkük / Irak, üzerinde 5 Haziran 1926 Ankara anlaşması ile bu dört ülke üzerinde Türkiye’nin garantörlüğü var.
– Hani şu şok odalı külliye de 250 oda Türkiye’ye bağlanacak Eyaletlerin Yönetim Merkezi olarak görev yapıyor. Bu odaların kapılarında isimle dahi yazılmış bulunuyor.
Dağıstan Eyaleti, Nahcivan Eyaleti, Musul Eyaleti, Kerkük, Acaristan (Batum) Eyaleti, Halep, Tebriz, Habeş, Hartum, Basra, Bosna, Makedon, Kafkas Eyaletleri toplan 250 Eyalet üzerinde çalışmalar yapılıyor. Türkiye boş mu duruyor sanılıyor. Er geç buralar bize bağlanacaklardır.
– Sudan, Somali, Etyopya, Kenya, Tanzanya, Mozambik, Mali, Cibuti olmak üzere 8 ülkede 99 yıllığına arazi kiralanmış ve 99 yıllık kira bedelleri peşin ödenmiş tarım arazilerimiz bulunuyor.
Bu araziler TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) tarafından işletiliyor ve 40 milyon dönümlük, bu ülkelerde az on şehrimiz büyüklüğünde tarım arazilerimiz bulunuyor.
Sadece Sudan da 7 milyon 800 bin dönüm arazimiz bulunuyor. Bu araziler Nil boyunda, Omdurman, Rahat, Medani, ve Abugota olmak üzere 4 ayrı bölgeden oluşuyor.
Bu arazilerin anlaşması Başkent Hartum’da 99 yıllığına 3 Mayıs 2012 de imzalandı. Kira bedelleri peşin ödenen bu arazide Türkiye’nin küçük bir de hava alanı bulunuyor.
TİGEM yürüttüğü bu projede şu an ekim yapılıyor ve yerli halk 150-200 dolar karşılığında çalıştırılıyor. Yetiştirilen Soya, Patates, Mısır, Bahçe ürünleri çevre ülkelere satılıyor.
Türkiye, Kızıldeniz’in ortasında, Mekke’nin tam karşısında, Stratejik önemi olan Sevakin Adasını da aldı ve orada deniz üssü kuruyor.
Bugün Türk donanması, Doğu Afrika açıklarında dolaşabiliyor.
– Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Katar, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Etiyopya, Sudan, Somali, Kenya, Tanzanya, Mozambik, Pakistan ve Belucistan dahil olmak üzere bu ülkelerin Hastanelerini ve Okullarını bizim yaptığımız unutulmamalı.
– Suriye, Irak, Afganistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Lübnan, Somali, Katar 8 Ülkede kara operasyonları ve doğu Afrika açıkları ile doğu Akdeniz de deniz Operasyonları yapabilen bir orduya sahibiz.
– Deniz Siha’larımız Denizaltıları bile yok edebilecek donanımı ile Libya açıklarında göreve yapıyor.
Düne kadar, Libya’dan gelip eğitimini tamamlayan Subay, Polis ve İstihbaratçıları yetiştirecek kadar yetişmiş uzmanlarımız ve okullarımız var.
– Azerbaycan/Karabağ, Suriye, Libya, Irak, Afganistan, Lübnan, Bosna Hersek olmak üzere etrafımızı sarmak isteyen düşmana karşı ve Doğu Afrika açıklarında savaş gemilerimiz ile aynı anda 8 ayrı noktada operasyon yapabilme kabiliyetinde bir Ordumuz var.
– Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi sınırları var. Fakat bizim ufkumuzun sınırları bizim, biz, bize biçilen bu sınırlarla duramayız. Mete Han’ın da dediği gibi “Bizim gök çadırımız, güneş bayrağımızdır” bizim.
Kendi ülkesi dışında üsleri bulunan 5 ülkeden biri Türkiye.
Abd’nin; 177 ülkede üsleri var. (Almanya da 28, Japonya da 23 yerde Kara Hava ve Deniz üsleri var.) Bu üslerinde 200 bin asker 35 bin personel tutuyor.
İngiltere’nin 45 ülkede 145 üssü var, Abd’den sonra 2. sırada
Rusya’nın Ermenistan, Suriye, Madagaskar, Zimbabwe, Yemen, Venezuela gibi 30’dan fazla ülkede üssü var.
Türkiye ise 24 Ülkede kurulu 100’den fazla Üslerde görev yapan 55 bin askerimiz var.
Fransa’nın, Senegal, Cibuti, Çad, Nijer, Gabon, Fildişi gibi 20’den fazla ülkede üsleri var.
Bütün bunlar unutulmamalı ve Türkiye’nin, Türk milletinin gücüne ve büyüklüğüne inanmalıyız.
*
Not: Bu yazının hazırlanmasında Dursun Yılmaz’ın bir paylaşımından faydalanılmıştır