
ÜLKÜ OCAKLARI, GENÇLİK VE OCAKLI OLMAK
Gazi KARABULUT
Ülkü Ocakları, toplumcu bir bakış ile Türk gençliğinin milli şuur sahibi olması için çalışan köklü bir teşkilattır.
Ülkü Ocaklarının verdiği mücadelenin geçmişi incelendiğinde görülecektir ki devletin bekası, milletin asl-i cevheri, ülkenin ikbali namına sarsılmaz/kalıcı izler bırakmıştır.
Bu izlere bakıldığında, Türk milletinin mazisinden getirdiği güçlü kültürün âtîyi de şekillendirecek mahiyette olduğu görülmektedir.
Nitekim daha önce Ülkü Ocakları başlıklı yazımızda belirttiğimiz gibi,
“Ülkü Ocakları, Türk’ün tarihinden getirdiği Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresini diriltmek, Türk milletinin iktisadi, siyasi ve sosyal meselelerine çözüm üretmek, yok edilmek istenen bir nesli yeniden asli cevheri ile tanıştırmak ve barıştırmak… geleceğin milliyetçi büyük Türkiye’sini kuracak nesiller yetiştirmek gayesindedir.
Ancak, çağımızda gençliğin içinde bulunduğu durumun sosyolojik analizi yapıldığında temel bazı sorunların çözüm beklediği ortadadır.
Gençliğin tarihi ve millî meselelere olan mesafeli tutumu…
Dini konularda yaşanan kafa karışıklığı…
Aile bağlarının zayıflaması ve bireysel hayatın cemiyet hayatının önüne geçmesi…
Bireye ve topluma ait meselelere verilen tepkilerin kısa, maddeci ve çıkarcı olması…
Temel değerlere yönelik istihzai yaklaşımlar…
Teknolojinin baş döndürücü hızı ve yanlış kullanımı…
Geleceğe ait ekonomik belirsizliklerin oluşturduğu endişe…
…
Tabi bunları çoğaltabiliriz. İşte tam burada Ülkü Ocaklarının önemi ortaya çıkmaktadır.
Yine Ülkücü Kadro’da kaleme aldığımız “Ülkü Ocaklarından Toplumcu Çalışmalar”
(https://www.ulkucukadro.com/2022/01/ulku-ocaklarindan-toplumcu-calismalar/) adlı yazıda Ülkü Ocaklarının çağdaş çalışmaları izah edilmişti.
“Ülkü Ocaklarının geleneksel faaliyetleri içerisinde yer alan konserler, seminer, konferanslar, çalıştaylar, paneller, teşkilat içi eğitim çalışmalarını bile günümüz insanının teknolojik bağımlılıklarına karşı oldukça etkili sosyal projeler olarak değerlendirmek gerekir. Bu çerçevede, yurtlar açan, Ülkü Evleri kuran, yardım kampanyaları düzenleyen, profesyonel soru bankaları oluşturan, ücretsiz kurslar, dersler veren, hazırladıkları özel eğitim grupları ile belli alanlarda uzmanlaşacak nitelikte gençler yetiştiren, bilgi-kültür yarışmaları yapıp gençlere yönelik sosyal faaliyetler organize eden Ülkü Ocakları “Bireyin problemi görme ve çözme yeterliliği kazanması” hususunda oldukça kaliteli faaliyetlere imza atmaktadır….
Özellikle pandemi sürecinin olumsuz etkilerini aşmak için, kitaplar ve her sayısı bir öncekinden daha muhteviyatlı olan, İngilizce Rusça, Farsça, Arapça şeklinde de on line de ulaşılabilen Ülkü Ocağı Dergileri büyük bir fırsat olmuştur.
Çağımızda teknolojinin vazgeçilmezliği gerçeğinden hareket ile sınavlardan önce gerçekleştirilen on line denemeler, veli ve öğrencileri bilgilendirmeye yönelik sunumlar, geliştirilen on line uygulamalar; tercih robotu, Ocaktabul, Bilgi Ocakta, toplumsal ihtiyaçları karşılayacak niteliktedir.
Permakültür/Sürdürülebilir Tarım Projesi adlı çalışma tarım ülkesi olan Türkiye için bir fırsata dönüştürülmesi ve tatbiki için desteklenmesi gereken gayet anlamlı bir sürecin işaretlerini vermektedir…
Hızlı Okuma amacıyla hazırlanan ODAK 2023 oldukça kaliteli bir projedir. Projenin pek çok kişi ve kurumlarla buluşturulması, Türkiye’nin her yerinde Ülkü Ocakları aracılığıyla teşekkür ve takdir belgesi alan öğrencilere ulaştırılması gayet anlamlı, kalıcı, etkili bir organizasyon olmuştur.”
Kısa bir bölümü paylaşılan bu değerlendirme bile çağın temel meselerine çözüm önerilerini ihtiva etmektedir.
İşte bütün bu değerlendirmelerden hareketle denilebilir ki Ülkü Ocaklı olmak bir yaşam tarzına dönüşen ve yaş sınırlamasını ortadan kaldıran disiplini içermektedir.
O zaman Ülkü Ocaklarının ehemmiyetini unutmamak, onu yıpratacak söz, tavır ve yaklaşımlardan uzak durmak, Türk gençliğinin asli yuvasına sahip çıkmak, bir vazife bilinci şeklinde anlaşılmalıdır.
Hakeza Ülkü Ocaklı olmak, yaşın ötesinde bir ruh meselesidir.
Bu sebepten yaşımız yarım asırı da bulsa, meselelere Ülkü Ocaklı olmanın verdiği şuur ile bakmaya devam etmek gerekir.