TARİH TEKKERÜR EDER Mİ?
Fuat YILMAZER
Tarih tekerrürden ibarettir sözünün doğru olduğuna inanmıyorum. Tarih tekerrür etmez ama aynı veya benzer hataları tekrarlarsan aynı veya benzer olaylarla karşılaşmak tabidir. Bu tarihin tekerrürü değil, hataların tekrarı ile aynı veya benzer sonuca varmanın karşılığıdır.
Hataların tekrarlanmaması için
bilinçlenmek, bilinçli olarak hafızayı taze tutmak gerekir.
Türk milleti karakterinden gelen ve kabul ettiği dinin (İslamiyet) öğretisi doğrultusunda, iyi niyet, duygusallık, çabuk affetme yani vicdan(ölçüsünü ayarlayamadığımız) vicdanın etkisindedir. Bu nedenlerle çabuk unuturuz. Bu balık hafızalı olduğumuz sonucunu getirmez. Yukarıda saydığımız gibi, duygusallığımız, insan sevgisi, tabiat aşkı, çok ileri safhada affetme duygusu, bağışlama emrini bilinçli anlayamadığımız içindir.
Bu eksikliğimiz veya fazlalığımız Türk devletlerinin yıkılma sebepleri arasındadır. Dünü unutmamak, yarına göre hazırlanmak yolunu yeterince başarılı uygulayamadık.
İnsanın yapısında kötü olan, korktukları bir daha karşılaşmak istemedikleri, görmek istemedikleri şeyleri, acı veren olayları unutma onlardan uzaklaşma dürtüsü vardır.
Evde, okulda, çevrede verilecek düzenli ve bilinçli eğitimle bu sıkıntıların üstesinden gelineceğine eminim.
Olumlu ve olumsuz olayları, iyi veya kötü olmuşları, çekilen acıları, kutlanan sevinçleri sık sık hatırlamakta, hatırlatmakta, derslerde, romanlarda, hikâyelerde, sinemada, dergide velhasıl her yerde hatırlatmak, hatırlamak insanımızı o gerçeğe karşı bilinçlendirme görevidir. Böyle yolun tabi ki hafızanın güçlenmesi ve şuurlanmamızı sağlar.
Eğer bu yapılmazsa yüz yıl önce mücadelesini verdiğimiz istiklalimiz için yüz yıl gibi kısa bir süre sonra en iyi haliyle tekrar vermek durumunda kalırız.
Bilindiği gibi hafıza “öğrenilen, istenilen, görülen, hissedilen, kısaca dış çevreden alınan bilgilerin hatırda tutulması ve gerektiğinde kullanılması” diye tanımlanır.
Beynimiz de çok önemli bir görevi ifade eder. Beyinde bulunan bahse konu bilgilerin depolandığı yerdir.
Türk milleti olarak çok önemli işlevi olan bu hazineden yararlanma sıkıntısı çekiyoruz. Hafızanın öneminin çok da farkında değiliz. Bu nedenle bazı olayları sık sık yaşıyoruz.
Bu siyaset konusu değildir, bunun üzerinde siyaset yapılamaz, yapılmamalı.
Bu devletin ve milletin istiklal ve istikbal konusu ile direk ilintili bir konudur.
Mensubu olduğumuz ve olmakla da şeref ve onur duyduğumuz Türklüğün beka sorunudur.
Tertemiz umutları, Türkiye ve Türklük için heyecanla çarpan kalpleri, yarınları, yarınlarımızı, nesilleri, nesillerimizi var edecek, var olmasını sağlayacak önemli bir konudur.
Türk insanının, yöneten ve yönetenleri görevlendirenlerin, gerçek Türk aydınlarının, Milli Eğitim sistemimizi idare eden ve uygulayanların namus görevlerdir.