Yunanistan, Mısır ve Libya
Fuat YILMAZER
Yunanistan’ın bu şımarıklığı devam ettiği sürece (ki edecek) Akdeniz ve çevresi büyük olaylara gebe görünmektedir. Yunan Dışişleri Bakanının son ziyaretinde yaptığı zevzeklik de bunun açık bir göstergesidir.
Yunanistan Dışişleri Bakanının bu densiz davranışına hükümetinden dolaylı da olsa bir tepki gelmediğine göre hepsi de beraberce bu Donkişot’ça davranışın bilincindedirler. Yunanistan ABD Başkanı Biden’den aldığı cesaret ve AB üyesi olmasının verdiği rahatlıkla pervasızca hareket ediyor. Edecekte. Susturulması gerekli ama susturulması için şartlar ve zemin elverişli değil.
Yunanistan devlet olarak kabul edildiği tarihten bu tarafa oynadığı toprak kazanma oyununu devam ettirmektedir. Türkiye bu günkü gerginlikte de dikkatli davranmaz ise karada, denizde ve hava’ da mutlaka mesafe alır. Maalesef alacak gibi de görünüyor.
Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de önüne engel koyabilmenin yolundan ikisi Mısır ve Libya ile olan yakınlıktır. Bizim işimize hiç yaramayan bir nedenle Mısır’la karşı karşıya gelmiştik. Son zamanlarda iki tarafta aklıselim davranarak yakınlaşmanın başlangıcını yaptılar.
Libya’da yönetim değişti. İkiye bölünmüş Libya’da BM’lerin aracılığıyla Türkiye’nin de sıcak baktığı bir uzlaşmaya varıldı. Şubat ayında Cenevre’de yapılan görüşmelerde Libya’nın zenginlerinden iş adamı Abdülhamid Dibeybe’yi Başbakan, eski büyükelçilerden Muhammed Yunus el-Menfi’yi de Başkanlık konseyinin başına getirdiler ve kabinesi de onandı.
Önemli petrol yataklarına sahip, petrol zengini ülke olan bölünmüş Libya’nın tüm kurum ve kuruluşlarını birleştirmek gibi zor bir görev ifa edecekler.
Libya’nın çiçeği burnunda Başbakanı kısa bir süre önce Türkiye’yi bakanlarıyla birlikte ziyaret ettiler ve önemli konularda da anlaşmalar imzaladılar. Aradaki bağlantının daha çabuk kurulması için vizelerin kaldırılması, Büyükelçilik açılması, Trablus, Misrata, Zaviye’de, bununla beraber ülkenin her tarafında şirketlerinizi görmek isteriz” diye de davetlerini yaptılar.
Bizim ve Libya açısından önemli olan bu gibi gelişmeler olurken hala Libya’yı bekleyen önemli bir sorun halledilmiş değil. Bu da ülkede bulunan paralı askerler sorunu. Bilindiği gibi Libya’da Rusların Wagner grubu ile Birleşik Arap Emirliklerinin paralı askerleri bulunmakta.
Birleşmiş Milletler ülkedeki yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi için verdiği sürede dolduğu halde, paralı askerlerin ülkeyi terkinde henüz bir gelişme olmamıştır.
Libya’da bu tür önemli gelişmeler olurken bizde verdiğimiz önemli desteği devam ettirerek hem onları rahatlatmış hem de Doğu Akdeniz’de onların bizi rahatlatmasına zemin hazırlamış oluyoruz.
Kısaca dünkü yanlışlardan, dün ve bugünkü gelişmelerden etkilenecek yarın için önemli yolların açılımı olacak politikalar tespit edilip uygulanmalıdır. Hamasi duygularla veya inanca dayalı politika çizgisinde yürümek dünya gerçeklerine terstir. Dış politika gerçekler ve çıkarlar üzerine yürür.
Devletimin, milletimin her türlü kötülük ve zarardan uzak tutulması rehber edinilmelidir.