İLLÂ EĞİTİM
Hasan Külünk
En önemli iki meslekten birincisi öğretmenlik, ikincisi mühendisliktir, ötekiler arkadan gelir. Öncelikli ihtiyacımız iyi yetişmiş insan, sonrada bol, kaliteli, yüksek teknoloji ürünü mal ve hizmet üretmektir.
Gözlemlerimiz ortaya koymaktadır ki meslek eğitimi üniversite öncesi mutlaka verilmelidir. Meslek yüksek okulları başarılı olmamıştır. Sekiz milyon genci üniversiteye doldurmak yerine büyük bir kısmına lisede meslek edindirip fabrikalara doldurmalıyız.
-Yurttaşlık bilgisi,
-Hayat bilgisi,
-İlm-i hal bilgisi,
-Milli güvenlik bilgisi.
Bu dört ders her seviyede eğitimin olmazsa olmaz yükümlülüğü olmadıkça kaliteli insan/vatandaş buhranımız/kaosumuz asla geçmeyecektir.
Bütün gelişmiş ülkeler kendi ülkelerine göre insan/vatandaş yetiştirirken bizde özellikle bazı seçkinlere çalışan okulların “dünya vatandaşı” yetiştirmeği şiar edinmeleri, eğitim sistemimizin bir diğer kaosunu/hedef kaymasını teşkil etmektedir. Bu hal düpedüz bir sosyal körlük/intihardır.
Almanya gibi 80 milyonluk bir ülkede üç milyon üniversite öğrencisi varken, 80 milyonluk Türkiye’de 8.5 milyon üniversite öğrencisi varsa bir yerde ciddi bir hata var demektir. Kanaatimizce bu hatanın merkezi meslek eğitimindeki akılalmaz kaostur.
Geniş bir çalıştay yapılmalıdır. Günlece belki haftalarca enine boyuna tartışılmalı, bu gidişe dur diyecek, yeni bir yürüyüşün km taşlarını belirleyecek, gelecek asırları kucaklayacak Türk nesillerini yetiştirecek, yeni bir ufuk açacak büyük eğitim yürüyüşünün seferberlik ruhuyla başlatılmasını bekliyor/teklif ediyorum.