Yurtdışında eğitim maliyetli bir planlama olduğundan öğrenciler maliyetleri minimuma düşürebilmek için çeşitli yollar arıyor. Bu yollardan bir tanesi de eğitim alırken çalışmak.
Yurtdışında eğitim maliyetli bir planlama olduğundan öğrenciler maliyetleri minimuma düşürebilmek için çeşitli yollar arıyor. Bu yollardan bir tanesi de eğitim alırken çalışmak. Yurtdışında ülkelerin öğrencilere çalışma izni tanıması bu ülkelerin tercih edilme oranlarını artırıyor. Amerika, Kanada, Avustralya, İrlanda, Malta gibi ülkeler öğrencilere verdikleri çalışma izinleriyle yurtdışı eğitim sektörünü domine eden ülkeler arasına yükseliyor.
Yurtdışında eğitim alan öğrenci part-time çalışarak ya da staj yaparak en azında aylık cep harçlığını çıkartabiliyor. Eğitim alırken çalışan öğrenci mezuniyetinin ardından bu ülkede çalışmaya devam etmek isterse bu konuda da girişimlerde bulunabiliyor.
Tüm bu çalışma programları; 22 Ekim’de Ankara’da, 24 Ekim’de İzmir’de, 26-27-28 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarlarında öğrencilerle bir araya geliyor. Eğitim kurumları ailelerin ve öğrencilerin akıllarındaki soruları aydınlatmak için fuarda olacak.
Gençler yurtdışında yaptıkları stajda 1500-2000 Dolar kazanma imkânı buluyor. Bu stajlar eğitimle eş zamanlı olarak yürütülebiliyor. Çoğu okul yüksek lisans ya da lisans öğrencilerine staj imkanları da sunuyor.
Yurtdışında staja gençlerin gösterdiği ilgiyi IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar şu şekilde açıklıyor: “Son dönemde Türkiye pazarına giriş yapan yabancı şirketlerde işe girip, bu şirketlerde yükselmeyi arzulayan Türk gençleri; çokuluslu yabancı şirketlerde iş yapma biçimlerini öğrenmek adına staj programlarına yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle turizm, otelcilik, bilgi sistemleri gibi konulara yoğunlaşan gençler, yabancı bir ülkede çalışıp aynı zamanda para kazanma imkânı buluyorlar. Aylık 1500 – 2000 Dolar kazanan gençler ailelerine yük olmadan kariyerlerine yön verme imkânı buluyorlar” dedi.