Muharrem Ayı’nın başlamasıyla birlikte 2018 Aşure Günü’ne yönelik sorgulamalar da hız kazandı. İçinde pek çok farklı malzemenin kullanıldığı aşure tatlısı, Muharrem ayının onuncu gününde yani Aşure Günü’nde her zamankinden daha çok tüketilecek.
Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı bugün itibariyle başladı. Müslümanlar için büyük bir önemi olan bu ayın içerisinde yer alan aşure günü de yeniden gündeme geldi. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub’un oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.
Aşure gününü içinde barındıran ve Hicri Yılbaşı manasına gelen Muharrem ayı 11 Eylül Salı 2018 günü başlıyor.
AŞURE GÜNÜ’NÜN ÖNEMİ
Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; bu yiyeceğin Hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise aşure geleneği adı verilir. Aşure adı, İbranice onuncu anlamındaki “asor” kelimesinden gelmektedir. Aşure geleneğini uygulayan toplulukların bu güne yükledikleri anlama göre aşurenin içine konan malzeme, yapılış tarihi ve amacı değişiklik gösterir.Aşure geleneği, İslam mezheplerinde kendine yer bulduğu gibi Musevilerde ve Hıristiyanlarda da farklı isimlerle bilinmektedir.
Anadolu’nun hemen her yerinde bilinen ve hala uygulanan aşure geleneği günümüzde köy derneklerinin düzenlediği çeşitli organizasyonlar yoluyla bir şenliğe de dönüştürülmüştür.
Kaynak: Hürriyet