
Reuters haber ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, S-400’lere alternatif olarak Patriot hava savunma sistemleri satmak için Türkiye ile müzakere yaptığını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi ve Askeri İlişkilerden Sorumlu Kıdemli Müsteşar Yardımcısı Vekili Büyükelçi Tina Kaidanow, Türkiye’nin hâlihazırda Rusya ile anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemlerine alternatif olarak, ülkeye satmak istedikleri Patriot hava sistemleri konusunda müzakere yürütüldüğünü söyledi.
Kaidanow, ABD hükümet yetkililerinden oluşan bir heyetin, İngiltere’de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda, ABD’nin savunma ticaretini artırmak için müttefik ülkelerle görüşmeler yaptığını söyledi.
ABD’li Büyükelçi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye Patriot’larla ilgili ikna etmeye çalıştığını da ekledi. Bununla birlikte Kaidanow, iki ülkenin heyetlerinin Farnborough’da görüşüp görüşmediğine dair konuşmadı.
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alma adımı, ABD ve NATO ülkelerinin tepkisine neden oluyor.
Bununla ilgili kaygılı olduklarını yineleyen Kaidanow, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin desteklenmesinin Patriotlarla sağlanabileceğini söyledi.