Hasan KÜLÜNK
Ey aklı başında olması gereken güvenlik müsteşarları, her krizin üstüne, arkasını ve muhtemel sonuçlarını görmeden atlamak zorunda değilsiniz.
Katar krizinin ardından ABD bölge ülkelerine kaç milyar dolar değerinde silah sattı ve kaç milyar dolar borcunu erteletti veya sildirdi ona bakmalısınız, yoksa çöl ortasında kör ebe oynayan avare çocuklar gibi olursunuz.
80 milyar $ bütçeli CIA Kuzey Kore’nin hidrojen bombası yaptığını ve patlatacağını haber alamıyor, bilmiyor adamlar göz göre göre 6.3 şiddetinde depreme sebep olan denemeyi yapıyor, ABD depremle uyanıyor ve olayı öğreniyor, siz de buna saf saf inanıyorsunuz.
Kuzey Kore krizinin ardından ABD şirketleri Japonya ve G. Kore’yle kaç milyar $ lık silah satış anlaşması yaptı? Bu dayatmalı pazarlıkları anlamak ve takip etmek lazım.
Kaç yıldır devam eden Arakan müslümanlarının katledilmesi krizi sürecinde Burma’da ne kadar devlet şirketi özelleşti, şirketleri kimler aldı? Burma ekonomisini yaratan yerli şirketler üzerindeki koruma kalkanları hangi demokratikleşme masallarıyla kaldırıldı?
Sevgili güvenlik müsteşarlarımız öncelikle soğukkanlı olunuz, bu soruların cevaplarını önünüze koyunuz, tepki ve duruşunuzu sonra belirleyiniz.
Her kriz patlar patlamaz ortaya atlayıp tamamen tribüne dönük hamasi politikalar üretmek temsil ettiğiniz Türk devletinin tarihine ve müktebasatına yakışmıyor.
Türk güvenlik bürokrasisi ve onu besleyen/beslemesi gereken bilim kuruluşlarının birikim ve yetenekleri Dünya’yı okumaya ve dünyanın okuyacağı strateji ve politikaları üretmeye muktedirdir. Yeter ki bunu yapması gerektiğine inansın ve ilgili makamların bu istikametteki beklentilerini hissetsin.