Hasan KÜLÜNK
1950’li yıllarda Rize milletvekili olarak Meclis’te görev yapan sayın Profesör Tahsin Bekir Balta bir konuşmasında “bu meclisin yarısı hırsızdır” deyince Meclis’te kıyamet kopar sıralara vurmalar bağırışlar protestolar ve özür talepleri…. Meclis başkanı duruma el koyar ve Tahsin beyden sözlerini tashih edip özür dilemesini talep ederek kürsüye davet eder. Bunun üzerine kürsüye gelen Tahsin bey sözlerinin yanlış anlaşıldığını aslında Meclis’in yarısının hırsız olduğunu değil Meclis’in yarısının hırsız olmadığını söylemek istediğini ifade eder.
Meclis ayaktadır alkış, ıslık ve dakikalarca devam eden tezahürat.
Böylece Tahsin bey sözünü geri almış ve “Meclis’in yarısı hırsız değildir.” demiştir. Eskiler Türkçeye böyle hakimdi ve yeri geldikçe hem küfür eder hemde adamın ağzını mühürler cevap fırsatı vermezlerdi.
Günümüzde her şeyimizi, nezaket, zarafet, edep, erkân, saygı, lisana hakimiyet vb, kaybederken içine düştüğümüz halin hiç farkında değiliz.
Cemiyetin bir çok müstesna kolay ulaşılamayan mevkileri bahşettiği nice insan üç yüz kelimeyle sınırlı lisan hafızalarını çoğu sinkâflı küfürlerden oluşan kelimelere ayırdıkları için konuştukları zaman adeta patlayıp sokağa taşan lâğım görüntüsü vermektedirler.
Fikri birikimi, bulunduğu mevki ile orantılı olmayan garip, acınası insanlar tüm zamanlarını birbirine küfrederek geçirirken bir zamanlar kendilerine umut bağlamış nice insanın güven ve hayallerini de heba etmekte ne yâra ne ağyâra bir fayda sağlamamaktadırlar.
Küfretmeden eleştirmeği, hakaret etmeden tartışmayı öğrenemeyen topluluklar ne kendileri ne de hedef kitleleri için, değil umut ve güven oluşturmak, ancak utanç duyulan ve uzak durulması gereken topluluklar olarak değerlendirilirler.
Toplumun bir adım önüne geçip değişik seviyelerde vekâlet talep eden, cemiyetin yönetim, sevk ve idaresine talip olanlar öncelikle Türk dilini iyi öğrenmek, doğru kullanmak, cemiyetin vicdanını rahatsız etmeyecek zarafet ve nezaket sınırlarını aşmamak zorundadırlar.
Bizim çevremizde, atalardan kalan,
“sözün tamamı aptallara söylenir.”
“Anlayana sivri sinek saz anlamayana davul zurna az”,
“al kaşağıyı gir ahıra yarası olan gocunsun”. sözleri sıkça kullanılır ve neredeyse herkese ezberletilir.
Bu vesileyle ben de sözlerimi bu ata sözleriyle bitirmiş olayım.
Selâm ve muhabbetle.