Babür Hüseyin ÖZBEK
“Dünya DEAŞ diyor, yatıyor kalkıyor. Onlar yalandan mücadele ediyor lafını yapıyorlar, mücadele eden sadece Türkiye. Amerika’nın bir halt ettiği yok. Yaptıkları YPG’ye, PYD (PKK)’ ya açıkça silah veriyorlar. Daha fazla anarşi, terör olsun diye. Bu dostluğa sığmaz. Yeni yönetimden beklentilerimiz bu kepazeliğe artık son versin. Bu, Obama yönetiminin marifetidir.” Yukarıdaki cümleler T.C. Başbakan’ı Yıldırım tarafından 2017’nin ilk günlerinde partisinin grup toplantısında sözde yılların yalancı dostu, müttefiki ABD ve yönetimine koyabildiği en sert tepki.
Beyaz Saray’dan ayrılmak üzere olan B.H.Obama yönetimi içinde YPG (PKK) ile anlaşma yapan, Kandil’le dirsek temasında olan bir ekip var. Bu ekip diğerlerinden farklı, dediğini yaptırıyor. Bağdat’ta, Kandil’de, Erbil’de kendisini hep hissettiriyor. Bu ekibin tutum ve uygulamaları Türk menfaatlerine aykırı.
Anadolu’nun önce Güneydoğusunu sonrada büyük şehirlerini kan gölüne çeviren terör örgütü PKK’nın izdüşümü, kopyası, ana damarlarından biri olan PYD’yi, YPG’yi kendine partner olarak seçip onunla şer güçleri üzerimize salmak dostluk değil düşmanlıktır, hasmane bir davranıştır.
Altı ay önce Ağustos 2016’da başlayan Fırat Kalkanı Harekâtı’nda gaye güney sınırlarımız boyunca genişleyen DEAŞ tehdidini durdurmak ve Suriye hududu boyunca genişleyen Kürt kanton bölgeleri arasındaki bağı keserek, Türkiye’nin Suriye hudut hattının PYD-PKK kontrolüne geçmesini önlemektir. Ve o plan başarı ile devam ediyor, sonunda istenilen Türk kontrollü tampon bölge oluşacak. Batı ve ABD gibi kaypak dostlarımıza, müttefiklerimize rağmen olacak.
Yazının girişinde yer alan Başbakan’ın sert konuşmasında da belirttiği gibi müttefik ABD – IŞİD’la El Bab’a doğru çarpışarak ilerleyen Türk askerine ve ÖSO’ya yapması gereken yardımı yapmadı, geri durdu. O İncirlik’te bekleyen ABD ve diğer müttefik güçleri bize bu en zor anımızda yardım etmeyecek de ne zaman edecek?
KIBRIS ÇIKARMASI, İNCİRLİK VE SİLAH AMBARGOSU
İncirlik bir NATO üssü değildir. NATO’nun da kullandığı ABD’nin toprakları dışındaki halen en önemli hava üslerinden biridir. Bana (T.C’ye), benim ihtiyacım olduğu zamanda kullanılmıyorsa varlığı ciddi şekilde sorgulanmalıdır. Şu anda kamuoyu bundan dolayı çok da haklı olarak rahatsızlık duymaktadır.
İncirlik Hava Üssü 1954’te kullanıma açılan ve taktik nükleer silah bulunduran 6 NATO üssünden biridir. Bölgeyi hem havadan hem denizden gözetleyen, bütün orta ve doğu Akdeniz’i mükemmel şekilde radar skobunda gören, tam isabetle kontrol eden bir konumdadır.
Bu üs 1954’te faaliyete geçtiğinde Türkiye farklı konumdaydı. 1945’te J.Stalin’in Türk Boğazları’ndan (Üs ) hak talep eden 2 notasının sarsıntıları ve yarınlar endişesi vardı. O günlerde kuzey tehdidi bütün hızı ile devam ediyordu. Rusya deyince bir irkilme, bir sıkıntı basıyordu.
Aradan çeyrek asır geçti, Kıbrıs’a çıkarma yaptık. Gördük ki ABD ve Batı bizim yanımızda değil, Yunanistan safında yer tutuyorlar ve TSK’yı zora sokan bir silah ambargosu başlatıyorlar. O günlerin Genelkurmay Başkanı S.Sancar elinde bir çubukla zamanın Başbakan’ı Süleyman Demirel’e gidiyor. “ Bu ne ?” sorusuna:
-“Bu çubuk uçaklarda otomatik paraşüt sistemini çalıştıran parçalardan biri, bu olmadan pilotlar uçmak istemiyor.” “Paşam satın alalım” “Satmıyorlar”, “Satmayan kim?” , “Amerikalılar Sayın Başbakanım”, “ Biz yapalım” , “ Yapamayız çünkü patenti bizde değil” Acı ki ne acı! (I)
İncirlik Hava Üssü’nü kapatabilir miyiz? Arşivlere geçmişin notlarına bakın.Tarihler 25 Temmuz 1975 Başbakan Süleyman Demirel bakanlar kurulu kararı ile Türkiye deki 21 Amerikan üs ve tesisini kapattı. Bu tesislerde o günlerde 5 000 civarında Amerikalı asker ve sivil personel çalışıyordu. Üslerin lumbarağızlarında (giriş kapısı) bulunan gönderlerindeki yabancı ülke bayrakları indirilerek Türk bayrağı çekildi.
Sert ve kararlı tutumumuz etkisini gösterdi, silah ambargosu 1978’de Kongre kararları ile kalktı ve 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da bütün Amerikan üsleri tekrar açıldı.
O günlerin en etkili üslerinden biri de Kocaeli – Karamürsel deki Amerikan Radar Üssü idi. Bu tesis Karadeniz çevresi, Volga’dan Moskova’ya kadar Rus hava sahasını tarıyor, İncirlik ve Pentagon’la entegre çalışıyordu. Dünyada zamanının en güçlü Amerikan radar ve telsiz dinleme tesislerine sahipti. Radarda “ Fil Kafesi” de denilen dev bir dış koruma sistemi mevcuttu. 1977’de bu üs kapandı. Şimdi o tesisi Deniz Kuvvetleri eğitim için kullanıyor. İki yıl burada oturdum, güzel ve farklı bir yerdi.
DAYR – KAK İKMAL YOLUNUN İMHASINDA RUS YARDIMI
Gün geldi şartlar değişti, müttefiklerimiz bizim topraklarımızda (Adana – İncirlik’te ) konuşlanmaya devam ediyor ama bize yardım etmiyorlar. Türk askeri Suriye de Fırat Kalkanı Harekâtı ile El Bab’a girdi güneyden gelen IŞİD saldırısı durdurulmalı ve kanlı direniş kırılmalı idi, işte orada El Bab’ın 8 – 10 km. güneyinde ki ikmal yollarının kesiştiği kavşak noktası Dayr Kak’a Rusya hava harekâtı ile katıldı, TSK’ya yardım etti, destek verdi. Çünkü Dayr Kak’ın güneyi DAEŞ’in her türlü at oynattığı geniş bir mekân.
***
Hangi gözlükle bakıyorsunuz, renkli, numaralı, ışıklar nasıl, çevre loş mu, karanlık mı, spot ışıkları ile pırıl pırıl aydınlatılmış mı? Bilin ki bakış açınız görüşünüzü belirleyen ana etkenlerden biridir.
İncirlik’ten kuş uçuşu güneye indiğinizde çok değil havadan 260 km. aşağıda Rusların 1976 – 77’den beri 15 Aralık 2016’ya kadar bir türlü kendilerini güvende görmedikleri ama bugün “Evet, Akdeniz de tam bir deniz üssümüz var” dedikleri Tartus Deniz Üsleri var. O yetmedi 4 de hava üssü kurdular, ülkenin ikinci büyük kenti Halep, Esad yönetimi adı altında Rus askerinin işgal ve kontrolünde, Moskova’nın görüş ve emirlerine hazır.
AMİRAL KUZNETSOV UÇAK GEMİSİ TARTUS’TAN GERİ ÇEKİLİYOR
Suriye de işler yolunda gitse de anavatan Rusya’da ekonomi iyi yolda değil. 1 U.S.D = 60 – 61 Rus Rublesi. 1 T.L. = 16 – 17 R. Rublesi. Tartus Deniz Üssü’nün son durumu; Rus dış politikasının 3 asırdır süren bir mücadelenin nihayetinde gelen gerçek bir başarı olarak değerlendiriliyor. Ancak ekonomik şartlar ağır, Amiral Kutuzov uçak gemisi geçen yıl Kuzey Denizi’nde Murmansk Tersanelerinde büyük bakım (Overhol gördükten sonra bölgeye gelmişti. Hatay bölgesinde huduttaki Türkmenlerin yoğun yaşadığı yerler bu geminin silahları ile vurulmuştu. Nasıl ki şu andaki Amerikan İncirlik Üssü Türk menfaatlerine aykırı ise Suriye deki Rus Donanması’nın varlığı da Türk menfaatlerine aykırıdır. Yarın Kıbrıs’ta gelişmeler nasıl olur ucu nereye varır şimdiden kestirmek mümkün değil. Kıbrıs Rum Kesimine Rusya ve çevresindeki ülkelerin sempatisi var. Moskova Ortodoks Patrikliği destekçilerinden biri. Bunu gidip gördüğüm Rus şehir ve limanlarında canlı yaşadım.
Gelişmeler karşısında kendini kaybeden, mutluluktan adeta kanat takıp uçanlar var. Bunlardan biri Rusya Libarel Parti Başkanı Vladimir Jirinovski. “Bölgede bizim üslerimiz her zaman olacak. Biz her zaman orada olacağız. Ben eminim ki Türkiye, üslerimizin topraklarında olmasına izin verecek. Türkler yavaş yavaş bloke etmeye başladılar, ABD oradan çıkacak. Gelecekte Türkiye NATO dan ayrılabilir, İncirlik Üssü boşaltılabilir. Bize kiralayacaklar. İncirlik Orta Doğu’daki en güçlü askeri üs. İncirlik bizim olursa , bu durumda NATO’nun yüzüne iyi bir tokat atmış oluruz…” (II) gibi çılgın hayalleri var, çılgın Türk aleyhtarı türkoloğun.
Esad ve Esad’ın zayıf adamları ise endişeli. Demokratik Suriye Cephesi sözcüsü Mais Krydee: “Rusya’nın Suriye deki güçlerini azaltmasından endişe duyuyoruz…” diyor.
Daha Ruslar gitmeden aldı mı bir endişe, acaba ne olur sorusu hep zihinlerin bir köşesinde.
Akdeniz’in bu bölgesi İncirlik, Tartus ve Gazze cehennem çukuru gibi. Türk menfaatlerine hizmet etmeyen antlaşmalardaki üs, tesis, liman… her neyse bütün ortaklıklar masaya yatırılıp yeniden değerlendirilmeli. Ne Amerikalılar, ne Ruslar ve ne de Batı Dünyası’na karşı taviz vermeden T.C (Türk Dünyası) sahip olduğu gücün de farkına vararak temsil edilmeli.
KAYNAKÇA:
I – GAP ve Demirel (ABC Basın Ajans) , Yaptırılmayan Savunmalar (Doğan Kitap)
Hulusi Turgut
II – tr.sputniknews.com – 07.01. 2017 “Türkiye’nin İncirlik’i bize vereceğine eminim.”
Fuat Safarov