DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

SİYASETSİZ SİYASET

Yayınlanma Tarihi :
SİYASETSİZ SİYASET

Safter TANIK

 

 

 

 

 

 

Siyaset, bir yönetim sanatıdır.

Siyaset bilimi; konusu siyaset olan, siyasi teoriler ortaya koyan,  bunun sonuçlarını inceleyen bir sosyal bilim dalı olmasına karşılık,  siyaset felsefesi ise; siyaset ve sonuçları hakkında, bir akıl yürütmeyi ifade eder. Tabii ki bu akıl yürütmenin, gelişigüzel değil; bir kalıba dayanması, sistematik ve mantıklı bir açıklamayı içermesi gerekir.

Siyaset bilimi; olanı incelerken, siyaset felsefesi; olması gerekeni düşünür. Diğer bir ifade ile siyaset bilimi; “neden, nasıl sorularını sorarken, siyaset felsefesi; “öyle ya da böyle karar alınsaydı, daha iyi olmaz mıydı” gibi soruları sorar.

Siyaset felsefesi; aykırı olsa dahi, sürekli soruların sorulduğu; her zaman daha iyi bir cevabın arandığı, ideal bir düşünceye varılmaya çalışıldığı bir ortama sahiptir.

Birey-devlet-iktidar-meşruiyet-yönetim kurumları-egemenlik-hak-hukuk-yasa vb. kavramlar; siyaset biliminin temel kavramları olduğu kadar, siyaset felsefesinin de temel kavramlarıdır.

Devlet, devlet yapısı, devletin organları, egemenlik, iktidarın kaynağı ve meşruiyeti, yönetim şekli, millet, asker, bürokrasi, sosyal sınıflar, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, iktidar, muhalefet vb. konular; siyaset biliminin konusu olduğu gibi, siyaset felsefesinde de tartışılan konulardır. Ancak, siyaset felsefesi; bunlar ve bunlar arasındaki ilişkiye ilişkin sorulara cevap verir, ne olması gerektiğini söyler, ölçüler koyar, ideal bir düzen inşa etmeye çalışır.

Siyaset bilimi ile siyaset felsefesi, siyasetin farklı konularında yoğunlaşmış ise de; farklı metotlara sahip, birbirini tamamlayan iki sosyal bilim dalıdır. Bu nedenle; siyaset bilimini bilmeyen, siyaset felsefesi de yapamaz.

Türkiye Yönetilemiyor

Bir ülkede; istihbarat, asker ve polis birbirine güvenmiyor ve birlikte hareket edemiyorsa; o ülkede, iç ve dış güvenlik tehlikededir.

Bir ülkede; sınırlar kevgire dönmüşse; ne gireni, ne de çıkanı bellidir. Aynı zamanda, o ülkede; illegal ticaret-uyuşturucu-kara para trafiği, anarşi ve kaos için de ideal bir ortam oluşmuştur.

Bir ülkede; iç güvenlikten sorumlu polis ile dış güvenlikten sorumlu asker etkisiz hale gelmişse; o ülke, şer güçlerin at oynattığı bir alan haline gelmiştir.

Bir ülkede; devletin, bir kısım toprak üzerindeki egemenliği tartışma konusu haline gelmişse; o ülkede, iki ayrı devlet vardır.

Bir ülkede; birden fazla milletten söz ediliyorsa, o milletin bütünlüğünden söz edilemez.

Bir ülkede; yasama-yürütme-yargı erkleri ile asker-polis-yargı vb kurumların içinde veya arasında bir çatışma ya da yetki sorumluk karmaşası yaşanıyorsa; o ülkede, yönetim sorunu vardır; halkın yönetime ve hukuka olan güveni de sarsılmıştır.

Bir ülkede, keyfi bürokratik uygulamalar ile hak gaspı yapılıyorsa; o ülkede, bireyin hakları iki dudak arasındadır.

Bir ülkede; kaynağı belirsiz para, “elini kolunu sallar” gibi, rahatlıkla girip çıkıyor, haksız kazanç ve sebepsiz zenginleşme bir kazanç yolu haline gelmişse; o ülkede, mali kriz kapıdadır.

Bir ülkede, “tüketim-rant-borçlanma” endeksli bir ekonomik model uygulanıyorsa; o ülkenin, mali krize girmesi kaçınılmazdır.

Bir ülke; komşuları ile kavgalı bir hale gelmiş, dünyada da yalnızlığa itilmişse; o ülkede, “dış politika” diye bir şey yoktur.

Bir ülkede, eğitim ve kültür politikası yok ise;  o ülkede, ilkesizlik- ilgisizlik-samimiyetsizlik ve sorumsuzluk; kısaca kuralsızlık, kural haline gelmiştir.

Siyaset Çözüm Üretemiyor, Siyaset Karmaşası Yaşanıyor

Popülist-pragmatik-makyavelist politikalar ve öteleme; sorunların birikmesine, sorunların birikmesi; sorunların ciddi bir boyuta ulaşmasına, sorunların ciddi bir boyuta ulaşması ise; sorunların Türk milletinin varlığı ile ülke ve millet bütünlüğünü tehlikeye sokacak bir seviyeye gelmesine yol açtı. Buna karşılık; siyaset çözüm üretemiyor, ciddi bir plan ve program yok; kafa karışıklığı ve siyaset karmaşası yaşanıyor.

“Abartmaya gerek yok, işler yürüyor” diyorlar…

Bazıları, ülkede; cumhurbaşkanı, başbakan, hükümet, meclis, yargı, bürokrasi, asker, polis var; aksaklıklar olsa da işler yürüyor” diyor.

Tabii ki devlet var. Türkiye Cumhuriyeti, Patagonya değil; bozulmaya rağmen 2000 yılı aşkın bir devlet geleneğine sahip, ancak; ülkenin ciddi sorunlar ile baş başa kaldığı, demokrasiden ise gittikçe uzaklaştığı da bir gerçek.

Sorun, iktidardan mı kaynaklanıyor?

AKP lider ve kadrosu; “ AKP iktidarının, Cumhuriyet tarihinde görülmüş en iyi iktidar olduğunu, önce askeri vesayetin daha sonra paralel yapının engel ve provokasyonları ile karşı karşıya kaldığını, DP iktidarı hariç, kendilerinden önceki iktidarların doğru dürüst bir şey yapmadığını, temel sorunların 12 Eylül Anayasası’ndan ve daha da ileri giderek milletin tanımı ile devletin yapısı ve yönetim şeklinden kaynaklandığını” söylüyor.

Yine AKP lider ve kadrosuna göre; “ temel sorunların çözümü, ancak yeni anayasa ile mümkündür”.

AKP lider ve kadrosu; her ne kadar, CHP ve MHP’yi projesiz olmakla eleştiriyorsa da; kendilerinin sık, sık kullandığı “Yeni Türkiye” sloganı, ne olduğu belirsiz başkanlık sistemi ve çözüm süreci başlıkları dışında; hiçbir temel soruna çözüm getiren sistematik mantıklı bir düşünce sistemine sahip değildir.

Her temel sorunun, farklı bir nedeni vardır. Baş sorumlu ise; temel sorunlara doğru teşhis koyamayan, devletin omurgası ile oynayan, yanlış kararlar sonucu yeni ciddi sorunlar üreten ve buna hiçbir çözüm getiremeyen AKP iktidarıdır.

Yanlış teşhis ve tedavi mi?

Bizde, bir sorun varsa; nedenini, esas nedeni dışında; başka şeyde aramak ya da neden ve çözümü tek şeye bağlamak gibi bir siyasi takıntı ve saplantı vardır.

Örneğin; evinizde elektrik kaçağı varsa, bir elektrik sorunu vardır; çare de bu sorunun teknik çözümünde aranır. Sorunu; cin ve periye bağlayanı, çareyi de hocada arayanı ise hiç görmedim.

Terör ve anarşinin kol gezdiği, silahın olduğu bir yerde; müzakere yapılmaz, yapılamaz da. Yapılır ise; ”bir bedelden kaçınılır iken, daha büyük bir bedele razı olmak” demektir. Neden ve çözümü, başka ya da tek şeyde aramaksa; ideolojik takıntı ve saplantıdan başka bir şey değildir.

Osmanlı, isyanları bastırmada; müzakereyi, en son çare olarak tercih etti; isyancı silahlı örgütlerin dış desteğini kesmeden, yurt içi ve dışı kadrosunu tasfiye etmeden de bu yola başvurmadı.

İktidarın; A dışında, B-C-D gibi planları olması gerekir.

İktidarın, sorun çözümlemede; A dışında, B-C-D gibi bir planı olması gerekir. Aksi halde, iktidar; “sudan çıkmış balık” gibi, ne yaptığını, ne yapacağını bilemez bir hale gelir. Bu da;  sorunu, daha karmaşık bir hale getirir.

Sorun, kararlı olunması halinde; eninde sonunda, öyle veya böyle mutlaka çözülür. Ancak; ödenen bedel, büyük olur.

Sorun, ülkenin yönetim şeklinde mi?               

Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim şekli; demokratik parlamenter cumhuriyettir. Bu da; halka dayalı, bireyin hür iradesi ile seçtiği vekillerle yönetime katıldığı bir yönetim şeklini ifade eder.

1876 deneyimi ve tek partili dönemi bir tarafta tutarsak; serbest seçime dayalı, 69 yıllık bir parlamenter demokrasi tecrübesine sahibiz.

Hilafeti savunanlar dışında, cumhuriyet ile sorunu olan yok; hilafeti savunanların ise nasıl bir yönetim şeklini istediğini de anlayabilmiş değilim.

Tartışmalar; daha çok, demokrasi pratiği konusunda; diğer bir ifade ile seçim sistemi ve karar alma alanında yoğunlaşıyor.

Bireyin siyaset kültürünün zayıflığından ve her türlü istismara açık oluşundan; sosyal sınıflar ile siyasi partilerin kurumsallaşamamasından; “sendika-oda-birlik-dernek-parti patronları,  büyük sermaye ve kara para babaları, toprak ağaları, aşiret reisleri ile cemaat ve tarikat şeyhlerinin” söz sahibi olduğu; bir demokrasi oyunu olan, oligarşik demokrasiden ise bahseden yok. 

Seçim sistemindeki % 10 barajı, demokratik bulunulmayabilir; ancak, Türkiye; parlamenter sistem pratiği konusunda, önemli bir kültürel birikime sahiptir.

Başkanlık sistemi, neden ileri sürülüyor?

AKP lider ve kadrosu ile bir kısım aydınlar; “ siyasi istikrar için, başkanlık sistemi gereklidir” diyor.

Parlamenter sistemin; koalisyonu doğurması, doğurması ile de siyasi istikrarsızlığa yol açması gibi bir sorunu vardır. Ancak; parlamenter sistem, başkanlık sistemine oranla çok daha demokratiktir.

“Seçim sistemindeki % 10’luk barajın, antidemokratik olduğunu” söyleyenlerin; başkanın % 51 ile seçilmesi halinde, halkın % 49’luk iradesini nasıl yok sayacaklarını ise anlayabilmiş değilim.

“Başkanlık sisteminin alası var” diyorlar…

Cumhurbaşkanı’nın; geniş yetkileri, tutum ve davranışı başkanlık sistemini çağrıştırabilir. Ancak; bu, başkanlık sistemi değil; mevcut parlamenter sistemin bozulmuş bir halidir.

Âdem-i merkezi bir yönetim mi isteniyor?

Genel olarak, parlamenter sistemin uygulama alanı; üniter devlet, başkanlık sisteminin uygulama alanı ise federal devlettir.

Parlamenter sistemden, başkanlık sistemine geçmek; “üniter devletten, federal devlete; merkezi yönetimden, âdem-i merkezi yönetime geçmek” demektir. Bu da; otonom ve özerk bölgeleri içeren, bölgesel yönetime giden, yolun kapısını açmaktır.

“Başkanlık sistemi ülke ve millet bütünlüğünü sağlar” diyorlar…

Bunu söyleyenler, maksatlı ya da ideolojik saplantılı değilse; Yugoslavya, İspanya gibi ülkeleri hiç dikkate almamış; felsefe, siyaset-sosyoloji-tarih kültürü zayıf kişilerdir. Bunlara da; biraz, felsefe-siyaset-sosyoloji-tarih okumalarını tavsiye ederim

Başkanlık sistemi; birilerinin anladığı gibi, basit olarak bir başkanın seçimi olayı değildir. Devletin ve milletin tanımı ile devlet yapısı ve yönetim şeklini de değiştiren bir olaydır. Diğer bir ifade ile devletin ve milletin omurgası ile oynamaktır.

Ne gibi tehlikeler doğurur?

Bireyin siyaset kültürünün zayıf ve her türlü istismara açık olduğu,  sosyal sınıflar ile siyasi partilerin kurumsallaşmadığı, mezhebi ve etnik siyasetin öne çıktığı, “sendika-oda-birlik-dernek-parti patronları,  büyük sermaye ve kara para babaları, toprak ağaları, aşiret reisleri ile cemaat ve tarikat şeyhleri” gibi oligarkların var olduğu bir ülkede; iktidarın kaynağı ve meşruiyetini tartışmalı bir hale getirir, çatışma-anarşi ve kaos sonucu da otokrasiye veya dağılmaya yol açar.

Ülke; adeta, 700 yıl önce Anadolu’da var olan beylikler dönemine geri döner.

Sonra, bizim; bu konuda, önemli bir acı tecrübemiz var. Sultan II. Mahmut; âdem-i merkezi yönetimden, merkezi yönetime “laf olsun” diye gitmedi. Merkezi yönetime gitmesi; iktidarın, eyaletler üzerinde hiçbir otoritesinin kalmayışı ile ilgili idi. Ayanlar, mütegallibe denilen bey ve ağalar adeta bölgesinde hükümdar olmuştu.

Osmanlı’nın âdem-i merkezi yönetim tecrübesi, sadece geçmişteki bir uygulama olarak kalmadı; Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Mısır, Lübnan, Arabistan vb ülkelerde ortaya çıkan siyasi sorunu çözümlemede de hep bu metodu denedi; ancak, başarılı bir sonuç ise alamadı.

Akla Zarar! Halen Millet Tartışması Yapıyoruz

Aradan 93 yıl geçmesine rağmen, halen millet tartışması yapıyoruz; buna da hayret etmemek mümkün değil.

Adam, Amerika’ya yeni ayak basmış; “ben Amerikalıyım”, Fransa’daki zenci de “ben Fransız’ım” diyor; kimse, o ülkelerdeki etnik unsurları tartışmıyor; ama Türkiye’ye sıra gelince bülbül kesiliyor.

Biri; dini, biri; dini-mezhebi, biri; coğrafi, biri; dini-coğrafi, biri; vatandaşlık temeline dayalı; daha, daha envai çeşit millet tanımı yapıyor. Sanki bir siyaset-sosyoloji bilimi dâhisi, siyaset-sosyoloji kavramlarını alt üst ediyor; ne akıl, ne mantık, ne de bir insicam var. Savunmaya gelince de “millet ve ülke bütünlüğü böyle sağlanır”, “Cumhuriyeti kuranlar, yanlış yapmış” diyor. Hele; bunları, yılların aydın ve siyasetçisinden işitmek ise; insanı gerçekten derinden düşündürüyor.      

Ne kadar eleştirirlerse de eleştirsinler; cumhuriyeti kuranların lider ve düşünürleri deve dişi gibi adamlardı. Bunların; önemli bir felsefi, siyasi,  sosyoloji, tarihi birikimi vardı; bir de imparatorluk tecrübesini yaşamışlardı. Bugün ise ne yazık ki böyle bir kadro yok; sistem kurmak da öyle turşu kurmaya benzemez.

Kültür temeline dayalı millet tanımı, “laf olsun” diye yapılmadı; zira bu, siyasi-sosyolojik gerçekler ile tarihi bir tecrübeye dayanıyordu.

Osmanlı; Tanzimat ile vatandaşlık, Sultan II. Abdülhamit ile de dini temele dayalı bir millet tanımını denedi. Ancak, her ikisi de tutmadı; önce Sırplar-Romenler ve Bulgarlar; daha sonra da Arnavutlar imparatorluktan ayrıldı. Arnavutların ayrılmasını; İttihatçıların Türkçülük propagandasına bağlayanlar ise herhalde, 1878’deki Arnavut Prizren İttihat Cemiyeti Kongresi’nden bir haberi yok.  

Bugün; halkın, % 80’i “ben Türküm” şeklinde kendini tanımlıyorsa; bu maya tutmuştur.

Adama; kökenin ne olursa olsun, “ben Türküm” diyeni; “Türk kabul ediyoruz” diyorum, adam “ben Türk değilim” diyor. Bir kimse, alt kimliği bir üst kimlik haline getirmişse; buna, diyecek bir şey de yoktur. Sadece, “yolun açık olsun” denilir.

Herkesin kendini aynı milletin bir mensubu olarak tanımladığı bir ülke yoktur; bu nedenle kurucu unsur ve azınlık vardır. Önemli olan ise; çoğunluğun, varlığını muhafaza etmesidir. Bu da sosyolojinin temel kurallarından biridir. Bunun için % 60’ı Fransız olan Fransa; Fransız’dır,  % 57’si Beyaz-Anglosakson-Protestan olan ABD de; Amerikan’dır. Ancak; herkes, eşit vatandaşlık ile kültürel haklara sahiptir.

Hal böyle iken, Türk milletini; milliyete indirgeyerek cazip olmaktan çıkarmanın, alt kimlikleri ise; üst kimliğe çıkararak cazip hale getirmenin, bir ülkede birden fazla millet ve devlet üretmekten başka bir işe yaramaz.

“Din birleştirir” diyorlar…

Din; ortak kültürün, yaygınlaşması ile güçlenmesini sağlar. Farklı kültürleri ise birleştirmez. Ayrıca mezhebi yönü ile de bir ayrışmaya yol açar. Bu da; sosyolojinin, diğer bir kuralıdır.

Muhalefetin sorumluluğu yok mu? 

DEVAM EDECEK

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escortbostancı escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/https://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortpiabetbonusBetpas thebarbeehousewife.comdeneme bonusuhttps://www.cafeneve.com/https://www.corkbin.com/istanbul escortdeneme bonusuşişli escortwww.medlockprimaryschool.comMarmaris escortankara escortJojobetcasibom girişbetewinotobetcasibomholiganbetsekabetbuca escortonwinonwin girişselçuksportshttps://www.ozcetekaro.com.tr/https://www.ape.edu.rs/jojobethttps://www.ape.edu.rs/https://www.ozcetekaro.com.tr/pusulabetanadolu escortholeyycasinolevantcasinolevantcasinolevanthiltonbet girişultrabet twittertürk ifşaMarsbahis güncel girişizmir escortsweet bonanzadeneme bonusucasino siteleriGrandpashabetgrandpashabetgrandpashabetcratosroyalbetGrandpashabetbetwoonbets10 girişmatbetmatbetjojobet girişcasibomKolaybetCasibom Casino SitelerifgfgcasibomzlotzlotCasibomimajbet güncel girişonwin girişonwin girişzbahisonwinaras kargo takipdeneme bonusuinterbahis güncel girişdeneme bonusu veren siteler 2024casibom girişdeneme bonusu veren siteler 2024biabetasyabahismarsbahis girişgüvenilir casino sitelerivaycasinovaycasino girişcasibomdeneme bonusu veren sitelermatbetcasibom girişcasibom bonuslarcasibom mobil girişbedava bonus veren sitelercasibom girişPusulabet güncel girişCanlı maç izlecasibomportobetimajbetportobetsonbahiscasibomcasibom girişhttps://www.kadikoyescortum.com/GoldbahisPerabetonbahiscasibom 726BetzoneLimanbetPalacebetspincoKolaybetNerobetcasibomsakarya escortextrabetdeneme bonusu veren sitelerganobet güncel girişbeste haartransplantatie kliniek nederlandcasibom güncelcasibom güncel girişistanbul escortcasibomcasibomcasibomlevant girişcasibomholiganbetnorabahis girişhttps://lsc.gov.la/https://lsc.gov.la/starzbetcasibomMarsbahiscasibomcasibom girişgalabetzulabetdumanbet güncel girişnakitbahis güncel girişcratosslot güncel girişbetebet girişkralbet güncel girişdinamobet güncel girişpiabellacasino güncel girişjojobet güncel girişcasinomaxi güncel girişbetcio güncel girişkingroyal güncel girişmeritbet güncel girişpinbahis güncel girişrestbet güncel girişartemisbet güncel girişmatadorbet güncel girişmatbetmatbetmatbetmatbetmatbetmatbetjojobetartemisbetpokerklas güncel girişbets10casinomaximobilbahisbets10matadorbetsahabetonwincasibomholiganbetjojobetmatbetimajbetmarsbahismobilbahis girişbets10 girişmatadorbet girişsahabet girişjojobet güncel girişcasibom güncel girişjojobet güncel girişmarsbahis güncel girişholiganbet güncel giriş1xbet girişmatadorbet güncel girişbets10 girişsahabet güncel girişsekabet güncel girişonwin güncel girişonwin güncel girişimajbet güncel girişvaycasino güncel girişultrabet güncel girişonwinmarsbahisjojobetMeritkingMeritkingtürk pornoligobetMeritkingjojobetjojobetjojobetjojobetcasibom girişcasibomgoldenbahismatbettipobet güncel girişotobet güncel girişbetturkey güncel girişbetturkey girişmadridbet güncel girişotobet girişcasibomcasibomkulisbet güncel girişcasibomonwin girişsekabet girişholiganbet girişjojobet girişmatbet girişimajbet girişimajbet girişmarsbahis girişmadridbetfixbet giriştrendbet güncel girişimajbetcasibommatbetcasibom güncel girişcasibom girişbaywincasinomaxi giriş
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort