Rehin savcı olayında silahlar konuştu. Patlama sesleri geldi. Daha sonra özel harekat timlerinin adliyeyi terk ettiği görüldü.
Gelen ambülanslar ölü ve yaralı olduğu ihtimalini gösteriyor.
Savcı’dan kötü haber
İstanbul Adliye Sarayı’ndaki rehin alma operasyonunda ağır yaralanan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın kurtarılamıyarak şehit olduğu bildirildi.
TERÖRİSTLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI
Polisin, İstanbul Adalet Sarayı’ndaki rehine operasyonunda ölen teröristlerin kimliklerini açıklandı. Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit olduğu terör saldırısını, örgütün B.D. ve Ş.Y. adlı üyelerinin gerçekleştirdiği öğrenildi.
Çağlayan Adliyesi’nde kanlı operasyon
Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz rehin alındı. Savcıyı rehin alan 2 eylemci için saat 20.30 sularında operasyon başladı. Operasyonda alınan ilk bilgiye göre İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz ağır yaralanırken 2 eylemci öldürüldü.
İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok rehin eylyemi ile ilgili açıklama yaptı. Altınok şunları söyledi:
“Bugün iki teröristin adliyemize girerek savcımız Mehmet Selim Bey’in odasına girmişler ve rehin almışlardır.
Altı saat boyunca gerek emniyet teşkilatı, gerek başsavcılığımız, vekillerimiz iletişim kanallarını açık bırakmak suretiyle yapılması lazım gelen bütün görüşmeleri yapmış, bu arada İstanbul Barosu Başkanımız Ümit Kocasakal da bu iletişim kanallarının kurulmasında emniyet teşkilatına yardımcı olmuştur.
Altı saat boyunca sabırla ve metanetle ve bütün güvenlik önlemlerini almak şartıyla, yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda maalesef teröristler telefonla iletişim kurulduğu bir anda rehin almış oldukları başsavcımızın odasından silah seslerinin gelmesi üzerine, emniyet birimlerimiz güvenlik kuvvetlerimiz odaya operasyon yapmışlardır.”
Başsavcımız Mehmet Selim bey ağır yaralı olarak hastanededir. operasyon sonucu iki terörist de ölü olarak ele geçirilmiştir. Bütün iletişim kanallarını kullanmamıza rağmen, adli teşkilatın bütün iyi niyetlerine rağmen olumlu bir netice alınmamış ve savcımıza silahla müdahalede bulunmuşlardır. biz de operasyonu gerçekleştirdik, savcımız şu anda hastanede ameliyatta. Acil şifalar diliyorum.
Eylemci teröristlerin de şu anda yukarıda adli boyutuyla çalışmalar yapılmaktadır. Başsavcımıza acil şifalar diliyorum. Adalet teşiklatımıza geçmiş olsun diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’yle hiç kimsenin baş edemeyeceğini özellikle belirtmek istiyorum. Devletin savcısına devletin görevlilerine nerede bir el kalkarsa, güvenlik birimlerimiz o elleri kıracaklardır.
Başsavcı vekili Orhan Kapıcı:
Bugün çağlayan Adliyesi elim bir gün yaşadı. Değerli meslektaşımız vazifesini yapmaktayken, sadece vazifesini yapmaktayken, iki silahlı terör örgütü mensubu tarafından, odasına kilitlenerek ve kafasına silah dayanarak bir eyleme maruz kaldı.
Yaşadığımız bu yaklaşık 8-9 saatlik süre içerisinde biz hep iyi niyetle iletişim kanallarını açık tutarak karşılıklı düşünceleri alarak kimsenin bir kılına zarar gelmeden bu eylemin bitirilmesini bekledik. Hep iyi niyetle yaklaşıldı. İstanbul barosunun sayın başkanı Kocasakal’ın da çok gayretleriyle iletişim kanalları açık tutulup eylemin sonlandırılması istendi.
Fakat iletişim devam etmekteyken, savcımızın odasının içerisinden silah sesleri gelmesinin üzerine güvenlik güçlerimiz haklı olarak bir müdahalede bulundular. Müdahale sonrası çok değerli savcımız ağır yaralı olarak şu an hastanede. Kendisine yüce Allah’tan sağlık diliyoruz, inşallah hayatta kalır.
Diğer iki terörist de suçta kullandıkları silahlarla birlikte ele geçti. Biz adalet camiası olarak bu olaydan gerekli dersler çıkartılacaktır. Bununla ilgili yasal işlemler neyse, hukukun el verdiği sınırlar içerisinde, yine hukuk sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, terörle mücadele devletimizin tüm birimleri tarafından hep birlikte yürütülecektir.
Ben şu an çok duyguluyum. değerli meslektaşımız şu an hastanede. Allah’tan ona can sağlığı diliyorum. inşallah ailesine hayatına tekrar mesleğine kavuşur. Ben hepinize teşekkür ediyorum.
Ne olmuştu?
Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz, adliyedeki odasında rehin alındı.
Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındığı iddia edildi. Yasa dışı bir örgüte yakınlığı ile bilinen Twitter hesabından Savcı Kiraz’ın başına silah dayalı halde foto yayınlandı.
Savcı rehin alındı. Buyrun burdan yakın çok çok sayın davutoğlu mukallit ahmet efendi..!
Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz, odasında silahlı kişiler tarafından rehin alındı. Teröristlerin, X-Ray cihazlarıyla dolu adliye binasına silahı elektrik kesintisinden faydalanarak sokmuş olabilecekleri ileri sürüldü.
Savcı Mehmet Selim Kiraz, katibi ile birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın 6’ncı katında bulunan odasında rehin alındı. Savcının katibi bir süre sonra serbest bırakılınca güvenliğe haber verdi. Güvenlik kapıya geldiği sırada ise içeriden bir el silah sesi duyuldu. Yaşanan rehine eyleminin ardından aynı katta bulunan diğer savcılar dışarı çıkarıldı. Çelik yelek giyen polisler de uzun namlulu silahla rehine eyleminin yaşandığı kata geldi.
3 SAAT SÜRE VERDİLER
Bu arada, rehin alınma fotoğrafı, yasa dışı bir örgüte yakınlığı ile bilinen kişilerin Twitter hesabından yayınlandı. DHKP-C’ye yakın bir siteden servis edilen fotoğraflarda, savcının başına silah dayandığı görüldü. Teröristler 5 talepte bulunurken, bu talepler karşılanmazsa saat 15.36’da savcının öldürüleceğini ifade etti.
Olayın ardından adliyeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi.
TERÖRİSTLER İÇERİ NASIL GİRDİ ?
Teröristlerin içeri nasıl silah soktukları ise henüz bilinmiyor. Bir iddia, savcının silahının ele geçirildiği şeklinde. Diğer bir iddia ise, teröristlerin silahı elektrik kesintisinden faydalanarak adliyeye sokmuş olabilecekleri yönünde. Bu iddia, bir başka iddianın da dillendirilmesine de yol açıyor: “Acaba elektrik kesintisi, savcıyı rehin alan teröristlerle aynı örgütten kişilerce için yapılmış bir saldırı sonucu mu yaşandı ?”
Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması olayına yayın yasağı
Başbakanlık, Çağlayan Adliyesi’nde Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin haberlere yayın yasağı koydu.
Başbakanlık, RTÜK Yasası’nın 7. maddesinde yer alan “milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir” hükmü uyarınca, Çağlayan Adliyesinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin haberlere geçici yayın yasağı koydu.
RTÜK TV KANALLARINA BİLDİRDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yayın yasağı kararının RTÜK’e iletildiği öğrenildi. Karar TV kanallarına bildirildi.
TELEVİZYONLARA YAYIN YASAĞI KARARI BAŞBAKANLIK’TAN
Çağlayan Adliyesi’ndeki rehine krizi ile ilgili televizyonlara gelen yayın yasağı kararı, Başbakanlık tarafından alındı.
RTÜK’ün televizyonlara gönderdiği yayın yasağına ilişkin yazıda, RTÜK kanununun 7. maddesine atıfta bulunuldu.
Yazıda şöyle denildi;
“6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve yayın hizmetleri hakkında kanunun ‘olağanüstü dönemlerde yayınlar’ başlıklı 7. maddesi ”
milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir” hükmüne istinaden, Başbakanlıkça 31.03.2015 tarihli ve 41654118-951-0107/00504 sayılı yazı ile 31.03.2015 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan olaylarla ilgili olarak geçici yayın yasağı getirilmiştir. (17.00) ”
Medya hizmet sağlayıcılarının dikkatine sunular.
7. MADDE NE DİYOR?
RTÜK yasasının yayın yasağına ilişkin 7. maddesi şöyle;
“milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir.”
DIŞİŞLERİ’NDEKİ TOPLANTININ SIZAN KAYITLARINA DA YAYIN YASAĞI GELMİŞTİ
RTÜK, 7. madde uyarınca yayın yasağını geçen yıl da uygulamıştı.
Yayın yasağı kararı, Mart 2014’te Dışişleri Bakanlığı’nda, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan, MİT Müsteşarı, Dışişleri Müsteşarı ve Genelkurmay 2. Başkanı’nın katılımıyla gerçekleştirilen kritik Suriye toplantısının kayıtları, internete sızdığında uygulanmıştı.
O dönemde de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın talebi üzerine, RTÜK söz konusu ses kayıtlarına televizyonlar ve radyolarla yayın yasağı koymuştu.