MHP’li Oktay Vural: “Oğlum Sivas’taki bir karakolda asker, bedelliyi düşünmedik bile”
Oktay Vural, büyük oğlu Oğuz’un tezkeresini alarak eve dönmesini bekliyor. “Bizim bedelli beklentimiz olmadı” diyen Vural, hükümetin çıkardığı yasayı da eleştiriyor: Gelir elde etmek için şimdi de askerliği satıyorlar…
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’la tam 5 saat geçirdik evinde. Vural, eşi Tuba Vural’ı (52), 26 yıllık bir evililiğin ardından kaybetti. İki oğulları var Vural Çifti’nin, Oğuz ve Yavuz… Oktay Vural şimdi her ikisinin de en iyi şekilde yetişmesi için uğraşıyor. MHP İzmir Vekili Vural pek alışık olduğumuz bir siyasetçi değil, son derece sakin yaşıyor, en çok evi seviyor, akşam evde kurulan aile sofralarını… Evdekiler zaman zaman söz açsalar da o evde siyaset konuşmaktan hiç hoşlanmıyor ve konuşmuyor da… Pek az kişi bilir belki ama Oktay Vural Diyarbakır doğumlu, üniversiteye kadar da orada büyümüş.
İşte Sözcü gazetesinden Özlem Gürses’in Okray Vural’la yaptığı röportaj:
AİLEDE HEP HUZURU YAŞADIM
– Başınız sağ olsun, eşinizi yeni kaybettiniz, ne hissediyorsunuz?
Yokluğunu hissediyorum. 26 yıldır beraberdik. 23 Kasım’da 26. yılımızı doldurduk. Hayat arkadaşım. Büyük bir boşluk hissediyorum şu anda. 30 yaşındaydım tanıştığımızda. Üniversitede öğretim üyesiydim… O zaman da siyasi bir mücadelemiz var ama bilfiil siyasi hayatta değildim… Allah razı olsun diyorum kendisinden. İki güzide oğlum var, yetiştirdi. Bir siyasetçi süreçleri ailesiyle paylaşmazsa, toplumla bütünleşmesi mümkün değil. Benim en büyük gücüm buydu. Ailede hep evin huzurunu yaşadım. Onun, 26 yıl boyunca yarattığı değerler ekseninde ailemizle birlikte olacağız…
– İki oğlunuz var. Biri şu anda askerlik görevini mi yapıyor?
Evet, Oğuz, Uluslararası İlişkiler okudu, şimdi askerde, Sivas Şarkışla’da, karakolda. 13 Ağustos’ta gitti, 2 ay sonra tezkere alacak.
– Niye beklemediniz peki? bedelli askerlik çıktı işte…
Doğrusu hiç düşünmedim, oğlum da düşünmedi. Böyle bir beklenti içinde de olmadık.
– Yeni çıkan bedelli askerlik konusunda ne düşünüyorsunuz?
Satarak askerlik… Hani sahip olduğumuz kurumları satıyoruz gelir elde ediyoruz ya, askerlik satarak mı şimdi de bu yapılıyor? Öte yandan, bir insan düşünün, evi barkı var, işi var, birdenbire askerlik geliyor, ne yapacak? Askerliği, hayatın bu gerçeklerini dikkate alarak yerine getirmek lazım.
– Tam bu noktada vicdani ret ya da profesyonel ordu bir seçenek olabilir mi sizce?
Vicdani reddin meşrulaştırılması kanaatinde değilim. Ama profesyonel askerlikle ilgili, olabilir diye bakıyorum. İçeriğini iyi düşünmek lazım. Böyle günü birlik politikalarla askerlik düzenlenmez. Türkiye’nin milli güvenliği ile ilgili bir konu bu. 1.5 gün önce “Bugünkü şartlarda bedelli düşünmüyoruz, zengin fakir ayrımı olur” diyen başbakan bunu yapabiliyorsa, bunu sorguluyorum.
ASLEN SİİRTLİYİM AMA…
– Diyarbakır doğumlusunuz, Diyarbakır’da neredeyse tüm eğitim hayatınızı geçirmişsiniz, ilkokul, ortaokul, lise… Nasıl bir Diyarbakır’dır sizin yaşadığınız?
Çok güzel bir yerdi. Sosyal hayatı çok güçlü, kültür değerlerine sahip çıkan, müstesna bir ildi.
– Ne işiniz vardı Diyarbakır’da?
Siirt’ten gelmişiz, oraya yerleşmişiz. Babam muhasebeciydi.
– Emine Hanım’ın memleketi yani… First lady’nin…
Bizim, hepimizin memleketi!
Futbola da siyaset bulaştırdılar
– GS’daki kongre üyeliğiniz devam ediyor mu?
Evet, ediyor… Ben sporu seven biriyim ama futbolda da yozlaşma var. Spor medyasından spor yöneticisine kadar… Siyaset buraya da müdahale ediyor. Hakemin verdiği kararlara, transferlere neredeyse kanunla müdahale edilen noktalara gelindi. Bırakın, bu sivil alan da sivil kalsın… Seyircimiz yok, yöneticiler demeçler veriyor “yalan yazmayın” diye… Federasyonlar sözde özerk ama devletin temsilcileri bunları yönetmeye kalkıyor.
CHP ile ittifak yapmayız
– Gelelim genel seçim gündemine. CHP’deki ulusal kanadın Anadolu Partisi altında örgütlenmesiMHP’yi nasıl etkiler?
CHP ya da AKP’ye oy vermiş seçmen kitlesinin hepsine ulaşabilme şansımız var bizim. Bu dönemde olup bitenlere endişe duyanlar CHP içinde olduğu kadar AKP içinde de olabilir. MHP’nin böyle bir genişleme fırsatı var. MHP olarak kendimizi merkez değerleri temsil eden bir parti olarak görüyoruz. Hukuk devleti, özgürlükler, milli devlet, üniter yapı alanlarında endişe duyan seçmen kitlelerine, hemCHP’de hem AKP’de bizim vereceğimiz mesajlar var. En önemli şansımız da budur bizim.
– Parlamentoya bir denge gelmesi açısından 4. partinin barajı aşması konusunda ne düşünüyorsunuz?
Anadolu Partisi’ni çok yakından takip etmiyorum. 4’üncü partinin parlamentoya girmesi, zaten BDPMeclis’te. Yaptığımız simulasyonlara göre 30 Mart sonuçlarına bakarak AKP’nin aldığı oyla tek başına iktidar olması mümkün değil.
YÜZDE 2 HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİRDİ
– Cumhurbaşkanlığındaki gibi ittifaklar düşünür müsünüz?
Hayır, yok. Öyle bir şey söz konusu değil. Özellikle çözüm süreci konusunda CHP ve AKP’nin bu kadar benzeştiği bir ortam içerisinde toplumsal beklentilere de uygun değil bu. Şunu unutmayalım, gelecekten endişe duyanların elindedir gelecek. 7 Haziran’da oy kullanacağız, daha güçlü demokrasi, birey, hukuk devleti, rüşvet ve yolsuzluğa karşı tavır, birlik ve bütünlük, kardeşlik için sandığa gitmeliyiz. Tüm kesimler, çiftçimiz, emeklimiz, medya, esnaf…
– 6-7 ay sonra genel seçim var. MHP’nin rakibi kim olacak?
AKP… Türkiye’yi yönetmek istiyoruz. Köşk seçimlerine gelince. Yüzde 2-3 seçmen daha sandığa gitseydi, her şey değişebilirdi.
Sözcü