MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde Marmara depreminin yaşandığı bölgeye gidemediğini söylemesine tepki göstererek, “Siz daha maden ocağındaki suyu tahliye etmekten acizken, asrın felaketiyle karşılaştırma yapıyor, geriye dönük hizmet yapanlara haksızlık ediyorsunuz” dedi.
Aydın, Meclis’te eski bakanlar Yaşar Okuyan ve Hasan Gemici ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Ermenek’teki maden kazasında hükümetin ihmal, başarısızlık ve beceriksizliğinin belgelendiğini öne sürdü.
Hükümetin gündem değiştirme ve geçmiş hükümetleri karalama yoluna gittiğini savunan Aydın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dönemin Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, 17 Ağustos 1999 depreminde bölgeye gidebilmek için günlerce beklediğini söylediğini anımsattı.
Marmara depreminin birinci gününden itibaren bütün bakanların bölgeye gittiğini, dönemin bakanları Okuyan ve Gemici’nin aylarca bölgede kaldığını ve çalışmaları koordine ettiğini anlatan Aydın, “Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in madenin başında acizlik kokan açıklamalarını dinliyoruz. Marmara depreminde bakanlar yaptıklarını lütuf gibi değil, özveri ve sorumluluk anlayışıyla ve hoşgörüyle yaptılar” diye konuştu.
Aydın, depremden sonra sözlerini tuttukları gibi 30 Kasım 1999’da prefabrik konutları yaptıklarını, Bahçeli’nin 18 ay sonra Bolu’da kalıcı konutların anahtarlarını teslim ettiğini belirterek, “Sayın Bahçeli sizin gibi şov yapmadı, laf üretmedi, sizin gibi algı operasyonu yapmadı. Örnek devlet adamının yapması gerekeni yaptı. Siz daha maden ocağındaki suyu tahliye etmekten acizken, asrın felaketiyle karşılaştırma yapıyor, geriye dönük hizmet yapanlara haksızlık ediyorsunuz” dedi.
Marmara depreminin enkazını 8 ayda kaldırdıklarını, depremden sonra tek bir infial çıkmadığını dile getiren Aydın, Van depreminde enkazdan kurtarılan 11 kişinin çadır yangınlarında hayatını kaybettiğini, yağmalar yaşandığını söyledi.
“Ermenek’te yaşanan doğal afet değil, göz göre göre gelen cinayettir” diyen Aydın, TEMA’nın uyarı raporunun dikkate alınmadığını ifade etti. Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in istifa etmesi gerektiğini savunarak, “Bakanların istifa etmesi için iş kazasında aynı anda kaç kişinin ölmesi gerekir?” diye sordu.
AK Parti Hükümeti’nin koalisyon hükümetine yönelik tavrını eleştiren Aydın, “2002 öncesini sürekli karalayan idarecilerin söyledikleri artık sabırları taşırmakta, onlara da söylenecek sözler olduğu hatırlara getirilmelidir” dedi.
Marmara depremi döneminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da depremden sonra ilgili bakanların bölgeden çıkmadığını, kendisinin çadırlar dağıtılana kadar arabada, daha sonra çadırda yattığını ifade etti.
Başbakan Davutoğlu’nun koalisyon hükümetine yönelik yalan, iftira, tenkit ve saldırıda bulunduğunu savunan Okuyan, “Anlaşılıyor ki koalisyon hükümetini bunlar kafaya takmış. Her sıkıştıklarında iftira ve yalana sarılmayı alışkanlık yaptılar. Bundan böyle 57. Hükümet’e, bakanlıklarımıza yönelebilecek yalan ve iftirayı izlemek üzere komisyon oluşturduk” diye konuştu.
Dönemin Devlet Bakanı Hasan Gemici ise Marmara Depreminden sonra yürütülen çalışmaları özetledi, bazı yasal düzenlemeler yapıldığını belirtti. Van Depremiyle Marmara depreminin kıyaslanamayacağını dile getiren Gemici, “Biz yaptık, bizden öncekiler yapamadı türünden polemikler yerine eksiklerden ders almalı” dedi.