Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva Türkiye’de Türk Dünyasının her tarafından gelmiş Türkleri Ermenistan’ın rehin tuttuğu Dilgem Ahmədov ve Şahbaz Guliyev’in kurtarılması için tüm dünyada seslerini yüceltmeye ve faaliyet göstermeye davet etti. Paşayeva Türkiye’de Türk Dünyasının her tarafından gelmiş Türkleri Ermenistan’ın işgalciliği ve Ermeni yalanlarına karşı daha etkin mücadeleye çağırdı.
Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva Türkiye’de Türk Dünyasının her tarafından gelmiş Türkleri Hocalı Soykırımı hakikatlerini daha aktif yaymaya çağırdı. Bartın konuşması sırasında Ganire Paşayeva Türk devlet ve toplumlarından gelmiş kardeş bacılarımız, Aydınlar, sosyal ve siyasi şahıslara seslenerek, “topluma örnek olarak bugünkü ve gelecek nesillere birlik ve beraberliğimizin ne kadar önemli ve önemli olduğunu daha çok anlatmalıyız. Bunun için ise öncelikle birbirimizi daha yakından tanımamız, ortak tarihimizi, köklerimizi, kültürümüzü, edebiyatımızı, musiqimizi, geçmiş ve bugünümüzü, sorunlarımızı, geleceğe bakışlarımızı gençlerimizin daha iyi bilmesine çalışmalıyız.” dedi.
Bugün Türk dünyasının çeşitli tarım bölgelerinde Türk kökenli insanların yaşadığı acılardan, çile çektiği meselelerden bahseden milletvekili Ganire Paşayeva, “güç birliktedir ve birlikte bize karşı adaletsizliklere karşı daha güçlü mücadele yapabiliriz” dedi. “Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbəkilstan, Kuzey Kıbrıs, Balkanlar’dan, Irak’tan, Suriye’den, Rusya içindeki Türk kökenli halklar, kısacası dünyanın her yerinden gelmiş ve bugün burada bulunan kardeş-bacılarımıza sesleniyorum birimizin sevincimiz hepimizin sevinci, birimizin acısı hepimizin acısı olmalıdır” diyen Ganire Paşayeva, “eğer böyle bir düşünce ile addımlaşsak daha da güçlü oluruz ve haksızlıklarla dolu olan dünyada bize karşı haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı daha güçlü direnç gösteririz ve aynı zamanda daha çok gelişir ve daha da güçlü oluruz” dedi. Azerbaycan’ın milli lideri Haydar Aliyev‘in “Azerbaycan ve Türkiye bir millet iki devlettir” düşüncesini özel vurgulayan Ganire Paşayeva bugün Azerbaycan-Türkiye arasındaki ilişkilerin dünyada benzeri olmayan ilişkilerden olduğunu ve bu tür işbirliğinden her iki devletimizin güçlendiğini söyledi ve bunun bir örnek olduğunu da belirtti.
Konuşmasında Azerbaycan’ın en büyük sorunu olan Karabağ sorunundan, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal altında saklamasında, işlediği Vandalizm düzenlemelerinden, Hocalı soykırımına, 20 yılı aşkın bir süredir, 1 milyon Azeri’nin evine dönemeyişinden, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklarımızda camilerimizi, tarihi, kültürel abidelerimizi, kabristanlıklarımızın yıkımına, son günlerde rehin aldıkları Azerbaycanlılara karşı yaptıkları vahşet, onları hala rehin bırakıp özgür etmemelerinden konuşan Ganire Paşayeva, “Nerede doğarsa doğsun ve nerede yaşarsa yaşasın, her Türk insanı Hocalı Soykırımı, Karabağ gerçeklerinin, Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarında işlediği vandalizm düzenlemelerinin dünyaya ulaştırılması, bu soykırımı çıkaranların kendi iyi cezasını alması için çalışmalıdır. Karabağ sorununun çözümü nerede doğup nerede yaşamasından bakılmaksızın tüm Türklerin temel meselesi olmalıdır. Bir Türk halkının, toplumunun sorunu, tüm Türk halklarının ortak sorunudur.” Dedi.
“Bu nedenle Türk dünyasıyla ilgili meselelerde birbirimize her zaman büyük destek olmalıyız. İnşallah, gelecek sefer işgalden kurtaracağımız Hankendi’nde, Şuşa’da, Hocalı’da, Laçın’da ve diğer o cennet bölgelerimizde görüşürüz”, diyen Paşayeva, konuşmasının sonunda programa katılan Türk halkları temsilcilerine başkanlığındaki Avrasya Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü İB tarafından hazırlanan “Azerbaycan gerçekleri” filmleri kataloğunu, Karabağ gerçekleri, Hocalı Soykırımı, Azerbaycan tarihi ve kültürü ile ilgili kitaplar, materyaller, belgeseller hediye etti. Toplantı çerçevesinde milletvekili ayrıca Irak, Suriye, ŞKTC, Bulgaristan, Balkanlar’dan, Kırım’dan, Rusya’dan gelmiş bir takım Türk halklarının temsilcileri ile ayrı ayrı da görüşerek detaylı görüş alışverişinde bulundu.
publika.az