Türk bayrağını indirerek aşağıladığı iddia edilen sanığa yerel mahkemenin verdiği beraat kararı, Yargıtay tarafından bozuldu.
Diyarbakır 2. Hava Üssü’ne girerek Türk bayrağını indiren teröristle ilgili tartışmalar sürerken, Konya’da gönderden indirdiği bayrağı yakan bir kişiye, yerel mahkemenin beraat kararı verdiği ortaya çıktı. Cezaevine girmek için okul bahçesinde bulunan Türk bayrağını indirerek aşağıladığı iddia edilen sanığa yerel mahkemenin verdiği beraat kararı, Yargıtay tarafından bozuldu.
Konya’nın Yunak ilçesinde bir genç, 2005 yılında babasıyla yaşadığı sorunlar sebebiyle cezaevine girebilmek amacıyla bir lisenin bahçesindeki bayrak direğinde asılı bulunan Türk bayrağının iplerini kopararak gönderden indirdi. Bununla da yetinmeyen genç, bayrağı binanın arkasında bulunan çamların arasına götürerek çakmakla tutuşturdu. Türk bayrağının yakıldığını gören yoldan geçen bir vatandaş, müdahale ederek yangını söndürdü. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle konu yargıya taşındı. Bayrağı yakan şüpheli hakkında, Yunak Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Milli bayrağa ve milli alametlere hakaret’ suçundan dava açıldı. Olayda kasıt görmeyen Yunak Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın beraatına hükmetti. Cumhuriyet savcısı ise mahkemenin kararını temyiz etti. Sanığın, Türk bayrağını alenen aşağılama kastıyla hareket ettiğinin gözetilmeden mahkumiyet yerine beraat ettirilmesini yasaya aykırı bulan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, cumhuriyet savcısının temyizini haklı bularak kararı bozdu.
BAYRAĞI KOLTUĞA SERİP OTURMAK ‘AŞAĞILAMA’ DEĞİL
Edirne 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ise ‘Uyuşturucu veya uyarıcı madde almak, satmak veya kullanmakta pişmanlık’ suçundan hakim karşısına çıkan sanığa, Türk bayrağını otomobilin arka koltuğuna koyarak, yolcuların üzerine oturmasına sebep olduğu iddiasıyla verilen ceza Yargıtay’dan döndü. Sanığa ‘Uyuşturucu’ suçundan yerel mahkemece verilen kararı onayan Yargıtay, sanığın otomobilinin arka koltuğuna Türk bayrağını sererek araca binen kişilerin üzerine oturmalarına sebebiyet verme şeklinde gerçekleştirdiği eyleminin Türk Ceza Kanunu’nun 300/1. maddesinde belirtilen ve 3 yıla kadar hapsi istenilen ‘Bayrağı aşağılama’ suçunun oluşmadığına dikkat çekti. Yargıtay, sanığın suçunun 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu’nun 7/1 ve 8/2. maddelerinde belirtilen kabahati oluşturduğunu bildirdi. Sanık avukatının itirazlarını yerinde bulan Yargıtay, kararın bozulmasına hükmetti.
BAYRAK KANUNU NE DİYOR?
2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu’nun 7/1 ve 8/2. maddelerinde şu ifadeler yer alıyor: “Türk bayrağı yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Bu Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlar suçları daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde Türk Ceza Kanunu’nun 526’ıncı maddesi uyarınca cezalandırılır.”