Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “MHP olarak, halk tarafından seçilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir gelenek oluşturmaya çalışıyoruz.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “MHP olarak, halk tarafından seçilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir gelenek oluşturmaya çalışıyoruz. Bundan sonra halkımız, Cumhurbaşkanlarımızı seçecek ise bu bir gelenek içerisinde sürdürülsün.” dedi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi aday belirleme çalışmaları kapsamında fikir alışverişinde bulunmak üzere Parlamenterler Derneği’ni ziyaret etti. Çoğunluğu MHP milletvekili olan dernek üyeleriyle uzun bir toplantı gerçekleştiren Bahçeli, STK’lar ile görüşmelerine iki gün boyunca devam edeceğini söyledi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, “Parlamenterler Derneği’ni ziyaret ederek 28 Ağustos günü görev süresi sona erecek olan 11. Cumhurbaşkanımızın yerine yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi münasebeti ile düşüncelerimizi ve bugüne kadar yapmış olduğumuz ziyaretlerimizin özünü parlamentoda milletimizi temsil eden değerli şahsiyetlere aktarma imkanı bulduk. Görüşmelerimiz büyük bir çoğunlukla aynı partiden olması nedeniyle sıcak geçmiştir. Önemli bir mutabakat içerisindeyiz. ‘Cumhurbaşkanı nasıl olması gerekiyor’ noktasında düğümlenmişken kimin olması gerektiğini buradaki arkadaşlarımız da merak etmektedir. Yapacağımız görüşmelerden sonra, görüşmelerde bulunduğumuz siyasi partiler ve STK’lılarla kişilendirme üzerine bir değerlendirme ve uzlaşma zemini arayacağız. İnşallah süresi içerisinde bu çalışmaları tamamlamış olacağız.” ifadelerini kullandı.
Halkın seçeceği Cumhurbaşkanı için bir gelenek oluşturma çalışması yaptıklarına değinen Bahçeli şöyle devam etti: “Henüz bir tarih üzerinde durmuyoruz. Süreci tamamlamaya çalışıyoruz. Çarşamba ve Perşembe günü STK’lardan önemli olanlar ziyaret ediyoruz. Fırsat buldukça da diğerlerini ziyarete gayret göstereceğiz. MHP olarak halk tarafından seçilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir gelenek oluşturmaya çalışıyoruz. Bundan sonra halkımız, Cumhurbaşkanlarımızı seçecek ise bu bir gelenek içerisinde sürdürülsün. Herhangi bir siyasi kaosa, krize ve ya başka türlü sıkıntılara muhatap olmasın diye düşünüyoruz.”
Bahçeli: MHP Böyle Bir Seçim Sürecinde Türkiye Ne Yapmalı Sorusuna Yanıt Arıyor
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Türkiye’de istikrar istediğine vurgu yaptı ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi kaygılarını anlattı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Türkiye’de istikrar istediğine vurgu yaptı ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi kaygılarını anlattı. Her konunun siyasetin polemiği olmaması gerektiğini belirten MHPLideri, MHP’nin seçim sürecinde “Türkiye ne yapmalı?” sorusuna yanıt aradığını söyledi.
MHP lideri Bahçeli, “çatı aday” arayışları kapsamında Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nu ziyaret etti.
Ziyaretinde açıklamalarda bulunan Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimlerininTürkiye’nin ana gündem maddesi olduğuna dikkat çekti.
Kamuoyunun Cumhurbaşkanının seçiminin nasıl olacağı, Cumhurbaşkanının kim olması gerektiği konusunu tartıştığını belirten Bahçeli, “Öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türk siyasi hayatımızda, önemli bir yeri bulunmaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Türkiye’de aynı zamanda bir siyasi kriz veya seçim sonrası bir siyasi krizin doğmasına sebep olan, önemli bir kurumun seçilmesi meselesidir. Bugüne kadar, 9 Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmıştır, son dönemde TBMM’den seçilmiştir ama tartışmalar TBMM’de yapılan seçimlerde olmuştur” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye’de önemli sosyal krizlere yol açtığını belirten mhp lideri bahçeli açıklamalarını şöyle sürdürdü:
-1980 HATIRLATMASI–
“1980 yılında 114 tur yapılmak suretiyle Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürdürülmüş, netice alınamaması sebebi ile diğer sosyal ve siyasal sebeplerle örtüşerek, 1980 ara rejimi sürecine Türkiye’yi sokmuştur. Daha sonra TBMM’de, sivil hayattan gelen, parti Genel Başkanı olan değerli şahsiyetler, partilerinin Meclis’teki sayısal gücü ve uzlaşmaya dayalı bir şekilde Cumhurbaşkanı olmuşlardır. Bu süreç devam etmektedir.
-“ANAYASA VE YASA DEĞİŞİKLİKLERİ ÇOK SIĞ KALMIŞTIR”-
Üzerinde vurgulanması gereken konu, ilk de fa bir Anayasa Değişikliği ileTBMM üyeleri veya dışarıdan önerilecek kişiler Cumhurbaşkanı olarak halk tarafından seçilecektir. Bu çok önemlidir. Bu konuda Türkiye’nin önemli bir tecrübesi ve bilgisi bulunmaktadır. Halkımız ilk defa milletvekilliği genel seçimleri, mahalli idareler seçimleri gibi, demokratik hak ve görevlerini yerine getirirken kazandığı tecrübeleri olmuştur.
Ancak Cumhurbaşkanlığı Seçimi konusunda nasıl olacağı, yönünde bir bilgiye sahip görülmemektedir. Bu sebepten dolayı Bu Cumhurbaşkanlığı Seçimi çok önemli. Cumhurbaşkanlığı seçimin halk tarafından yapılmasını ön gören Anayasa ve yasa değişiklikleri çok sığ kalmıştır. Çok acele ile ortaya koyulmuştur. Sadece seçim takvimi ile ilgili bilgi vermekte, adayların hangi tarihte adaylıklarının kabul edileceği ve seçime gidileceği, dair bilgiler sunmakta. Fakat bunun nasıl gerçekleştirileceği, seçimde araçlarının neler olacağı, seçim sloganlarının hangi seviyede tutulacağı, adaylarınTürkiye’nin meselelerine hangi ölçüde yaklaşacağı konularında, her hangi bir tecrübe ve birikim olmadığı için böyle bir olayla karşı karşıya kalacağız.”
-“HER KONU SİYASETİN POLEMİĞİ OLMAMALI”-
MHP olarak, bu seçimleri çok önemsiyoruz. MHP Türkiye’de istikrar istiyor.MHP Türkiye’de kutuplaşma, kamplaşma, ayrışmayı düşünmüyor. MHPgerilim stratejisi ile kutuplaşma ve kamplaşmanın perçinlenmesini ve katılaşmasını düşünmemektedir ve bunlara sebep olacak olaylar karşısında sabırlı ve soğukkanlı hareket etmek suretiyle, tercihlerini halk ile paylaşma arzusu içinde. Her konu siyasetin polemiği olmamalı. MHP Böyle bir seçim sürecinde Türkiye ne yapmalı sorusuna yanıt arıyor.”
haberler