H. Alperen BURAK
İnsanların siyasi tercihlerini, inandıkları ideolojileri ile belirlediği zamanlarda, yani 80 öncesinde “solun yada Ecevit’in kalesi” diye anılan Zonguldak; 12 Eylül darbesi sonrası yetişen apolitik nesille birlikte sağın da yüksek oranda oy alabildiği bir siyasi iklimi yaşamaya başladı.
Zonguldak’ta 2009 Belediye seçimlerinde, MHP’nin aldığı oy %8,5, 2011 genel seçimlerinde aldığı oy ise %6,3… Bu oy oranları da gösteriyor ki; bugüne kadar sağdan ve soldan bir çok etkin siyasetçinin yetiştiği Zonguldak’ta; ülkücü hareket, parti ve ocak bazında teşkilatlanmasını yapsa da, yerel siyaseti yönlendirecek derece bir oy oranına sahip olmamıştır.
Seçim sathına girilmezden evvel, bu oy oranları üzerinden hareket eden yerel medya ve toplum mühendisleri, Zonguldak’ta MHP’nin seçim kazanma şansının olmadığına dair kesin yargıya sahiptiler. Bu idda sahiplerine göre, Zonguldak’ta seçim AKP-CHP arasında, bir tahterevalli havasında geçecekti.
Eski-yeni bir çok siyasetçinin adının MHP ile anıldığı bir süreçte, MHP kendi içinden, merkez ilçe başkanlığı yapan Gürkan Gülay’ı aday gösterdi.
Siyasetin duayeni(!) olan rakipleri arasında, genç ve tecrübesiz denilen Gülay’ın, akılcı ve gerçekleştirilebilir projeleri ve net duruşu, gündemi belirleyen açıklamaları, her mahallede düzenlediği açık hava toplantıları, ev ziyaretleri ve halka umut aşılayan söylemleri seçimin AKP-CHP arasında geçmeyeceğinin, Zonguldak’ta MHP’nin de var olduğunun kanıtı oldu.
Karabük-Bartın-Kastamonu gibi yerel yönetimlerde Batı Karadeniz’de MHP’nin aydınlık yüzü olmuş belediyeleri referans göstererek, başkanların yönetim tecrübelerinden ve uygulama örneklerinden hareketle Zonguldak’a yakışanı projelendirdi Gürkan Gülay.
Yüksek tepelerdeki yerleşim yerlerine hala katırlarla temizlik hizmeti götürülen Zonguldak’a, Karabük’ün yürüyen merdivenlerini, asansörlü sokaklarını; küçücük bir kasaba görüntüsünden planlı bir kente dönüşen Bartın’ın şehirleşmesini bir ibret vesikası gibi ortaya koyarak, Zonguldak halkına yaşanılabilir bir kent yönetimi vaat etti.
Gülay, günde 3-4 ayrı programda, bitmeyen bir enerjiyle yürürken, parti tabanında kenetlenmeyi sağlamış, ülkücü kuruluşlarla istişareye önem veren, dinamik bir ekip sayesinde, seçim sürecini bir gönül seferberliğine dönüştürmeyi başardı.
Halkın içinden biri olarak, Zonguldak insanın yaşadığı sorunları içselleştirerek, medyaya yaptığı her açıklama sonrası karşısında ki siyasi aktörlerin de dengesini bozdu.
Seçim sürecinin ilk günlerinde biraz da küçümseyerek “Gürkan Kardeşimiz” diye hitap eden rakiplerinin, bugün kara propagandaya yönelmeleri, cenaze-düğün gibi herkesin olduğu ortamlarda çekilmiş resimler üzerinden çamur atarak engelleme düşünceleri, Gülay’ın doğru yolda, güzel işler yaptığının kanıtıdır.
Zonguldak’ta belediye başkanlığını kim kazanır bilmiyorum ama bu tahterevalli siyasetini yerle bir eden Gürkan Gülay ve MHP bu seçimin en çok kazananıdır.
Memleket için güzel işler yapanların Allah yolunu bahtını açık eylesin.
Selam ile