
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, “İktidar tarafından İzmir’in değerlerinin neden kapatıldığını ve tarihi ve kültürel mirasının neden peşkeş çekildiği” hakkından TBMM’de verdiği soru önergesi ile ilgili olarak, “İktidarın başarısız ekonomi politikalarından İzmir her seferinde büyük zararlar görmektedir” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu;İzmir’de iktidar tarafından kapatılan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın yerine halen yeni bir ticarî yatırım yapılmamasının nedenlerini ve Kemalpaşa’da 1. Derece SİT alanındaki mozaiklerin hukuksuz bir şekilde taşınma kararı verilmesi hakkında TBMM’de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Kültür ve Turizm Bakanı’na yazılı soru önergeleri verdi.
Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu; “İktidarın başarısız ekonomi politikalarından İzmir her seferinde büyük zararlar görmektedir. Kısa zaman öncesi TBMM’de görüşülen SPK yasası ile AKP; İzmir’in Türkiye’nin ilk ve tek türev borsası olan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nı (VOB) tüm itirazlarımıza rağmen İzmir’den alıp, İstanbul’a götürerek büyük bir haksızlığa imza atmıştır. Bu güzide kurumun İzmir’e kazandırılması için geçmişte bizlerin de dâhil olduğu, birçok kişinin özverili ve meşakkatli çalışmaları gerçekleşmiş ve İzmir ilk kez küresel bir borsaya kavuşturulmuştu.
Böylesine güzide bir kuruluşu kapatarak, İzmir’e darbe vuran iktidar halen İzmir’e aynı seviyede ticarî faaliyet kazandıramamıştır. Üreticilerimiz hem tarımsal, hem de hayvansal ürünlerini eskisi gibi değerlendirememekte, dünya ile bağlantıları adeta kesilmiş durumdadır. Diğer yandan VOB çalışanları aileleri ile birlikte, bu kapatma ve İstanbul’a taşıma kararı ile mağdur olmuş, işsiz kalmışlardır.
İzmir’in değerlerini bir bir ortadan kaldıran aynı anlayış; diğer yandan bir marketler zincirine Kemalpaşa’da bulunan ve 1. Derece SİT alanında yer alan arazideki ‘Ege’nin Zeugma’sı’ olarak adlandırılan tarihi ve kültürel mozaiklerin taşınması yönünde hukuksuz kararlara imza atmışlardır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait 1. Derece SİT alanında bulunan arazi marketler zincirine satılmış, koruma derecesine göre hiçbir inşaat faaliyetine izin verilmeyecek araziden çıkan tarihsel hazinemiz menfaatler uğruna heba edilmek istenmiştir. Olayın kamuoyuna yansımasından sonra, kültür ve tarihi mirasımızı korumakla görevli anılan Bakanlıktan hiçbir açıklama gelmemesi ise düşündürücüdür.
İzmir’e hem ekonomik, hem de tarih ve kültür mirası bakımından zararlara yol açanlar; yerel seçimler dolayısıyla hamasi vaatlerde bulunmaya devam etseler de, öncelikle aldıkları bu haksız ve hukuksuz kararların olumsuz sonuçlarını İzmirlilere anlatmalıdırlar. Sebep oldukları İzmir’in değer kayıplarının nasıl telafi edileceğini açıklamalıdırlar.
İzmir ekonomik ve sosyal anlamda, tarihi ve kültürel dokusuyla ülkemizin büyük bir sinerjisidir. Harekete geçmesi, dünyadaki emsallerini yakalayıp, geçmesi için İzmir’e her türlü imkân tanınmalı ve önü açılmalıdır. Ancak bu son 11 yıldır gerçekleşmemiştir.
Bu bakımdan İzmirlilere, kentlerinden sökülüp alınan değerleri geri kazandırabilmek için TBMM’deki faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Çünkü İzmir; 11 yıldır lâyık olduğu ve hak ettiği değeri bu iktidardan alamamıştır.” diyerek, İzmir’in ekonomik ve sosyal yaşam kalitesine erişmesi için gerçek anlamda gerekli adımların atılmasının zamanı geldiğini vurgulamıştır.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a TBMM’de Sorulan Sorular:
1-) İzmir’de faaliyetlerine son verilen Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın (VOB) yerine İzmir’e hangi yeni yatırım düşünülmektedir? Bu ne zaman faaliyete geçecektir?
2-) VOB’un İzmir’de kapatılmasından sonra burada yapılan işlemler, bundan sonra İzmir’de nasıl ve hangi şartlarla yapılabilecektir? İzmir’de işlem yapılabilmesi için yeni bir büro hangi tarihte açılacaktır?
3-) VOB’da çalışan kaç kişinin işine son verilmiştir? Hak ettikleri yasal ödenekleri ödenmiş midir?
4-) VOB’un şu anda İzmir’de kaç çalışanı bulunmaktadır? Bu sayı yeterli midir?
5-) İzmir’de SPK Yasası’ndan önce VOB’da işlem yapan yatırımcılarımız şu anda bu işlemlerini ne şekilde gerçekleştirmektedir?
6-) İzmirli üreticimizin tarım ve hayvansal ürünlerin İzmir’de Borsaya koteli bir şeklide işlem görebilmesi nasıl sağlanacaktır?
Kültür ve Turizm Bakanına TBMM’de Sorulan Sorular:
1-) Anılan marketler zinciri bu depo alanını hangi tarihte, ne kadarlık bedelle hangi Bakanlıktan satın almış, yüzölçümü ve pafta numarası nedir?
2-) Bu arazi hangi tarihte, hangi nedenle 1. Derece SİT alanı ilan edilmiştir?
3-) Bu arazide, marketler zincirine satışından sonra SİT alanı değişikliği, tadilatı yapılmış mıdır? Hangi tarihte ve hangi gerekçeyle?
4-) Ülkemizin kültür ve tabiat varlıklarını korumakla görevli bir Bakanlık olarak, Ege’nin Zeugma’sı olarak da nitelendirilen mozaiklerin taşınması kararını hangi gerekçeyle, hangi tarihte onayladınız?
5-) Eğer taşınma gerçekleşseydi, bu mozaikler nereye ve hangi bilimsel metotlarla taşınacaktı?
6-) Anılan marketler zinciri bu arazinin kendilerine maliyet bedeli ile Bakanlığınızın tekrar geri almasını istediklerini açıklamıştır. Bu arazi ne zaman, hangi bedelle geri alınacaktır?
7-) Böylesine tarihi ve kültürel doku taşıyan arazi için bundan sonra Bakanlığınız bu bölgeye hangi koruma ve kültür turizmi yatırımı yapacaktır?
Böylesine hukuksuz bir işleme gerçekleştiren sorumlular kimdir? Bu kişiler hakkında Bakanlığınız hangi tarihte ne gibi işlemler yapmış veya yapacaktır?
9-) 2007 yılından bu yana İzmir’de 1., 2. ve 3. Derece SİT alanlarında yer alan arazilerden; hangi tarihte, hangi gerekçe ile değişiklik, tadilat yapılıp kaç m 2 arazi SİT alanı dışına çıkarılmış veya SİT alanı derecesi değişikliği yapılmıştır?
10-) İzmir’in tarihi ve kültürel mirasının daha ciddî ve titiz bir şekilde korunması için neler yapılacaktır?
haberiniz