TÜRK KADINLARININ SİYASAL HAKLARA KAVUŞMASI GÜNÜ HAKKINDA AÇIKLAMA..
Türk tarihinde kadın, her zaman layık olduğu sevgi ve saygıyı görmüştür. Orta Asya’da kurulan Türk devletlerinden itibaren kadın, erkekle eşit kabul edilmiş, ve aynı haklara sahip olmuştur.
Törenlerde Hakan ile Hatun birlikte oturmuş, devlet yönetiminde de kadın aktif görev alabiliyordu. Emirname de ‘Hakan ve Hatun emreder’ şeklinde başlarsa bu emirname geçerli oluyordu.
Cumhuriyet döneminde Türk kadınının Mustafa Kemal önderliğinde siyasal hakları kazanması hikayesi şöyle başlamıştı ; Medeni haklarına 1926 yılında Türk Medeni Kanunu ile kavuştu.3 Nisan 1930’da Belediyeler Kanunu ile Türk Kadını belediye üyesi seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir.26 ekimde çıkan köy kanunu ile muhtar,5 aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur.
Avrupa ülkelerinden Türk kadını kavuştuğu hakların değerini bilerek hayata geçirmeli, Cumhuriyet’in her kulvarında görev almalıdır. Bazı batı ülkelerindeki kadınların durumu şöyle idi; Siyasal haklardan mahrum, erkeklerin egemenliğinde, söz sahibi olmayan kadın profili çiziyorlardı. Türk kadınını örnek alarak, haklarını alabilmek için mücadeleye başlamışlardı. Kadınlara oy verme hakkı, Fransa’da 1944,Japonya’da 1950,İsviçre’de ise 1971’de gerçekleşmiştir. İtalya’da kadınlar ancak parlamentoya 1948 ‘de kabul edilmişlerdir.
Ülkemizin kadınları, Kurtuluş Savaşı’nda birebir düşmana karşı mücadele eden, günümüzde ise siyaset, adalet, eğitim vb. her alanda ses getirmek zorundadırlar. Gelecek nesillere işgal altında olmadan toprak, borçsuz, Misakı Milli sınırlarına taviz vermeden sapasağlam ülke teslim etmek biz kadınların boynumuzun borcudur.
Çünkü BAŞKA TÜRKİYE YOK !
NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE.
Ayla KÖKSAL
MHP Çorum Kadın Kolları Başkanı