Ruhsar Demrel: “‘Çocukları özel okullara göndereceğiz, özel okul açacağız” demek çözüm değil MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, dershanelerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, ” Hiç kimse eğitim sisteminin bozukluğundan bahsetmedi. Dershaneler bir sonuçtur. Eğitim sisteminin bozukluğundan ortaya çıkmıştır.” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, dershanelerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, “Hiç kimse eğitim sisteminin bozukluğundan bahsetmedi. Dershaneler bir sonuçtur. Eğitim sisteminin bozukluğundan ortaya çıkmıştır.” dedi. Demirel, “11 yıldır bu eğitim sistemini değiştirmiyorsunuz. İşi neticesinden bakıp ‘dur bu dershaneyi ortadan kaldıralım’ diyorsunuz. Bu durum felaket, sıkıntı olur. Özel okullara giden çocuklarda özel ders alıyor. Yani çocukları özel okullara göndereceğiz, özel okul açacağız. Bu da çözüm değil. Bir ihtiyacı bitirmiyor çünkü. İddia ediyorlarsa ben şaşarım bunlara. Hepimiz çocuklarımızı dershaneye gönderdik, gönderiyoruz.” diye konuştu.
Demirel, hem şahsının hem de partisinin dershanelerin kapatılmasını doğru bulmadığını kaydetti. “Bizler meselelerimizi nedenlerinden değil sonuçları üzerinden çözmeye çalışıyoruz. Bu yanlış, önce bu dershanelerin ortaya çıkmasına neden olan sebepleri bulup bunu ortadan kaldırmak lazım.” diyen Demirel, sebeplerini ortadan kaldırmadan sonucu ortadan kaldırmanın yanlış olduğunu vurguladı.
Dershanelerin 1950′ den beri var olduğunu, gelen her iktidarın ‘biz dershaneleri kapatacağız’ dediğini anlatan Demirel, “Ama hiç kimse eğitim sisteminin bozukluğundan bahsetmedi. Dershaneler bir sonuçtur. Eğitim sisteminin bozukluğundan ortaya çıkmıştır. Biz partimiz olarak ta bunu doğru bulmuyoruz. Yani Dershanelerin kapatılması yanlıştır. Çünkü dershaneler bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmıştır. O ihtiyacı gidermeden dershaneleri kapatamazsınız.” şeklinde konuştu.
DERSHANEYİ KAPATMAK OLMAZ, ÖZEL OKULA GİDEN ÇOCUK BİLE DERSHANEYE GİDİYOR
Özel sektörün teşebbüsüyle ortaya çıkarılan bu dershanelerin, sadece öğrencilerin gidip ders gördüğü bir yer olmadığını dikkat çeken Demirel, şöyle dedi: “Dershaneler eşitsizliği de ortadan kaldırıyor. Ayrıca dershaneler, öğrencilerin hızlı test çözme, hızlı anlama, hızlı okuma ve algılama gibi pratikleri çocuklara kazandırıyor. Dershaneler bir nevi hakkaniyetsizliği de ortadan kaldırıyor. Dershaneleri kaldıracağız diyorlar. 11 yıldır eğitim sistemimizi düzeltemediler. Sorun dershaneleri kaldırmakla çözülmez. Aksi takdirde bu şartlarda eşitsizlik ortaya çıkar. Özel okul diyorlar. Özel okula giden öğrenciler bile ek ders alıyor. Dershanelerin kapatılması konusunda veli, öğrenci ve öğretmen kaybını nasıl giderecekler.”
ŞIRNAKTAKİ ÇOCUKLA GALATASARAY LİSESİ MEZUNU ÇOCUĞU AYNI SINAVA SOKUYORSUNUZ
Bu şartlarda dershanelerin kapatılmasının hakkaniyetsizlikleri de artıracağını artıracağını işaret eden Demirel, şöyle konuştu: “Ayrıca bunun yanında birçok insan işsiz kalır. Ekonomik olarak sıkıntı olur. Bunlar ayrı şeyler. Ama bunlar da var. Madem çocuk merkezli, öğrenci merkezli eğitim yapıyoruz. Bunun yanında öğrencilerde mağdur. Veliler telaşlı, dershanesiz çocuklar bu sistemde nasıl yetişecek. Yani Türkiye’de çok marka okullar var. Düşün Şırnak’taki çocukla, Galatasaray Lisesi’nde okuyan çocuğu aynı sınava sokuyorsunuz. Eğitim ve öğretimin eşit olduğunu kim iddia edebilir. Eğer iddia ediyorsanız o zaman dershaneler gereksiz. Ama ben edemiyorum, ben bu iddia da olamam. Biz 11 yıldır bunu söylüyoruz.”
EĞİTİM SİSTEMİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİP DERSHANELERİ ORTADAN KALDIRALIM DİYORSANIZ FELAKET OLUR
“11 yıldır bu eğitim sistemini değiştirmiyorsunuz. İşin neticesinden bakıp ‘dur bu dershaneyi ortadan kaldıralım’ diyorsunuz. Bu durum felaket, daha sıkıntılı olur.” ifadesini kullanan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel okullara giden çocuklara da bakın. Onlarda özel ders alıyor. Yani çocukları özel okullara göndereceğiz, özel okul açacağız. Bu da çözüm değil. Bir ihtiyacı bitirmiyor çünkü. Üniversite sınavı farklı bir şey. Hiç bir şekilde eşitlik olmadığı gibi, hızlı çözebilme, hızlı sonuca gidebilme, hızlı okuma, okuduğunu idrak edebilme gibi bir şeylerde istiyor. Dolayısıyla özel okula giden çocuklar, hiç gitmiyor mu dershaneye. İddia ediyorlarsa ben şaşarım bunlara. Benim Uğur’umda özel okul bitirdi ama dershane de özel ders aldı. Yani hangimiz yapmadık bunu.Çocuk dershaneye sadece öğrenmeye gitmiyor. Süratini artırma pratiğini kazanıyor. Yoksa bir kısmı sadece eğitimin eksikliğinden değil, seri şekilde rakibiyle rekabetini sürdürebilmek adına gidiyorlar.”