MHP Lideri devlet Bahçeli, Osmanlı sonrasında, yakın ve uzak coğrafyalarda bir zamanlar sağlanan huzur, barış ve istikrar ortamının birden bire kesildiğini belirterek, “Bugün eski hakimiyet sahalarımız felaketlerin içine gömülmüştür” dedi.
732. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nde konuşan Bahçeli, “Ne üzücüdür ki, bir zamanlar barışın, kardeşliğin ve birliğin hüküm sürdüğü yerler; bunalım ve buhranın kapanına sıkışmış, toplumsal, siyasal ve ekonomik darboğazın pençesine düşmüştür. Gerek etnik, gerek mezhep ve gerekse bölgesel sorunların getirdiği savaş ve çatışmalar maalesef buraları esaret altına almıştır. Sanıyorum, Söğüt meşalesinden mahrum olmanın bedeli, hatta sırt dönmenin acı faturası bu şekilde ortaya ve yüzeye çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
Türk tarihinin hiçbir döneminde, fethedilen topraklara sömürge muamelesi yapılmadığını, buraların doğal kaynakları yağma ve talan edilmediğini, insan unsurunun köleleştirilmediğine vurgu yapan Bahçeli, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” kutlu nasihatine her zaman bağlı kalınmıştır. Başka medeniyetler, farklı devlet ve imparatorluklar binlerce kilometre uzaklıklarda tıpkı bugünkü gibi, azap verici işkencelerden medet umarken, yer altı ve yer üstü zenginliklerini kendilerine yontarken Türk milleti gittiği her yeri kalkındırmış, ayağa kaldırmış ve değer katmıştır ” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Osmanlı sonrasında, yakın ve uzak coğrafyalarda bir zamanlar sağlanan huzur, barış ve istikrar ortamının birden bire kesildiğini belirterek, ” Bugün eski hakimiyet sahalarımız felaketlerin içine gömülmüştür. Ne üzücüdür ki, bir zamanlar barışın, kardeşliğin ve birliğin hüküm sürdüğü yerler; bunalım ve buhranın kapanına sıkışmış, toplumsal, siyasal ve ekonomik darboğazın pençesine düşmüştür. Gerek etnik, gerek mezhep ve gerekse bölgesel sorunların getirdiği savaş ve çatışmalar maalesef buraları esaret altına almıştır ” dedi.
” SÖĞÜT, İMPARATORLUĞUN YETİŞME VE SERPİLME YUVASIDIR
“732. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nde bir kez daha sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu ve kıvancını yaşıyorum” diyerek sözlerine başlayan Bahçeli, “Çetin yollara, zor şartlara, sürekli güncellenen oyunlara, devamlı irileşen ve genişleyen karanlık kampanyalara rağmen geçmişimizden kopmadan geleceğimizin stratejik amaçlarını tayin etmeliyiz. Ve tabii olarak, dünden devraldığımız kutlu mirasın mana ve ehemmiyetini ziyadesiyle bilmeli, hakkıyla benimsemeli ve layıkıyla da geleceğe taşımaya gayret etmeliyiz.
Çünkü saygıyla yad ettiğimiz Ertuğrul Gazi’nin ve liderlik yaptığı 400 çadırlık Türkmen varlığının en başta gelen vasiyeti budur. Şu anda üzerine bastığımız topraklar Türklüğün umudu, İslam’ın zafer müjdesi olan ulu bir çınarı, hükümran bir nesli asırlar öncesinde bağrından yetiştirmiştir. Söğüt, imparatorluğun yetişme ve serpilme yuvasıdır. Söğüt, kardeşlikle geçen, zaferlerle süslenen, kudretle perçinlenen Türk asırlarının kader ve kavşak yeridir. Söğüt, bir yurdun, bir ruhun, bir sevdanın ve bir destanın yamacı ve yeknudur” dedi.
“ECDADIMIZIN FETİHLERİ YALNIZCA KILIÇLA OLMAMIŞTIR”
Çağ açıp çağ kapatan asil ve soylu millet ruhunun Söğüt’ü basamak yaptığını, burayı merkezine alarak, buraya tutunarak zirvelere tırmandığı, gıpta edilecek kahramanlıklar sergilediğinin altını çizen Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ertuğrul Gazi sancağının müteakip yüzyıllarda dalga dalga yayılarak kıtaları şemsiye gibi örtmesi Söğüt’ün derin anlam ve engin şuurundan feyzini almıştır. Bu aziz vatan köşesine yerleşen Kayı Boyu, Türk milletinin milli ve manevi hasletlerini, hoşgörüyü esas alan vicdanlı yönetim anlayışını sadakatle sahiplenmiş, bir nimet gibi görmüş ve bir bayrak gibi taşımıştır.
Kuşkusuz, ecdadımızın fetihleri yalnızca kılıçla olmamıştır. Toplumlar, milletler ve ülkeler zorla, şiddetle, tehditle ve zorbalıkla elde edilmemiştir. Her zaferimiz gönüllerde karşılık bulmuş, kalplerde huzur uyandırmıştır. Osmanlı sarığı yiğitliğin, mertliğin ve cesaretin sembolü olduğu kadar; iyiliğin, birliğin, yardımlaşmanın ve hala özlemle andığımız kalıcı barışın da alametifarikası olarak insanlığın hafızasına kazınmıştır. Her seferimiz, her hareketimiz mazlumların, uzanacak el bekleyen biçarelerin; dini, dili ve kökeni ne olursa olsun feryat eden her faninin lehine ve yararına sonuç doğurmuştur. Ertuğrul Gazi ocağı zalim tekfurların, kan ve ölüm üzerine gelecek inşa eden haç kuşanmış barbarların tam karşısında yer almış ve kesinlikle bu tavrından ödün vermemiştir.
Ecdadımız kaba kuvvete, kaba güce, öldürmeye ve yok etmeye değil, yaşatmaya ve kalplere girmeye çalışarak 400 çadırlık pınarı okyanus heybetine dönüştürmüştür. Kabul edilmelidir ki, Söğüt’ten başlayan tarihi Yörük ve Türkmen yürüyüşünün özünde ve esasında; Hayme Ana’nın hayır duası, Ertuğrul Gazi’nin liderliği, Dursun Fakih’in teşviki, Şeyh Edebali’nin manevi desteği, Osman Gazi’nin atılganlığı ve Türk tarihinin rehberliği etkili ve belirleyici olmuştur. Alpler, gaziler, erenler, dervişler, Allah dostu evliyalar bu mübarek mücadelede her daim nefesleriyle, ilim ve irfan dolu sözleriyle varlık ve birlik için ellerinden gelen her çabayı göstermişlerdir.”
“İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN”
Türk tarihinin hiçbir döneminde, fethedilen topraklara sömürge muamelesi yapılmadığını, buraların doğal kaynakları yağma ve talan edilmediğini, insan unsurunun köleleştirilmediğine vurgu yapan Devlet Bahçeli, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” kutlu nasihatine her zaman bağlı kalınmıştır.
Başka medeniyetler, farklı devlet ve imparatorluklar binlerce kilometre uzaklıklarda tıpkı bugünkü gibi, azap verici işkencelerden medet umarken, yer altı ve yer üstü zenginliklerini kendilerine yontarken Türk milleti gittiği her yeri kalkındırmış, ayağa kaldırmış ve değer katmıştır. İşte ceddimizi diğerlerinden ayıran ve hala kimsenin yanına bile yaklaşamadığı başlıca ve imrenilecek özelliklerden bazıları bunlardır. Biz zenginlik götürürken, Batılı güçler gittikleri yerlerdeki varlıkları aşırmış ve kendilerine mal etmiştir. Biz dünyaya Türk-İslam merceğinden bakıp vicdanlı bir şekilde gözyaşlarını silerken, zorbalar ve yanındaki işbirlikçiler insanlığın kanına girmiş ve canına okumuştur.
Sınırları içerisinde herkesin huzur ve güvenliğini garantileyen büyük devlet ile birlikte, Türk-İslam kültürüyle yoğrulmuş, yeryüzünün en uzun yaşayan dayanıklı ve dengeli bir toplum ve devlet düzeni de bu temelde inşa edilmiştir. Günümüzde bile, sınırlarımızın dışındaki geniş coğrafyalarda Osmanlı kültür ve medeniyetine ait eşsiz eserlerin pek çoğu bir yıldız gibi parlamaktadır. Ancak Osmanlı sonrasında, şimdilerde de açık bir şekilde gördüğümüz gibi, yakın ve uzak coğrafyalarda bir zamanlar sağlanan huzur, barış ve istikrar ortamı birden bire kesilmiştir.
Bugün eski hakimiyet sahalarımız felaketlerin içine gömülmüştür. Ne üzücüdür ki, bir zamanlar barışın, kardeşliğin ve birliğin hüküm sürdüğü yerler; bunalım ve buhranın kapanına sıkışmış, toplumsal, siyasal ve ekonomik darboğazın pençesine düşmüştür. Gerek etnik, gerek mezhep ve gerekse bölgesel sorunların getirdiği savaş ve çatışmalar maalesef buraları esaret altına almıştır. Sanıyorum, Söğüt meşalesinden mahrum olmanın bedeli, hatta sırt dönmenin acı faturası bu şekilde ortaya ve yüzeye çıkmıştır ” ifadelerini kullandı.
“YÖRÜK VE TÜRKMENLERİN ÇADIRINDA KAHRAMANLIK VARDIR
Bahçeli, “Dünya çapında değişim ve dönüşümlere yol açacak ve yankıları günümüze kadar sürecek olan muazzam karar ve zihniyetin arkasında Ertuğrul Gazi ve hayırlı evlatlarının sağlam ve manevi iradeleri bulunmaktadır” derken, sözlerini şöyle tamamladı:
“Anadolu’daki birliğin, dirliğin ve bütünlüğün sağlanması, durgunluktan yükselişe geçilmesi 400 çadırlık Türkmen şuurunun faziletiyle mümkün olmuştur. Asırlarca sürecek olan kutlu yolculuğun, nurlu kervanın başında Söğüt’te belirlenen esaslar, isabetle temellendirilmiş stratejiler belirleyicidir. Bilinmelidir ki, şiddete karşı insaf, ihanete karşı sadakat, hiddete karşı nezaket, zulme karşı insaniyet, bölünmeye karşı birlik, parçalanmaya karşı bütünlük, müzakereye karşı cesaret Kayı Boyu’nun ve büyük Türk milletinin desturu ve tercihidir. Ertuğrul Gazi böyle bir ortamda dünyaya gözlerini açmış, anasından nasihatler eşliğinde üç kıtada hüküm sürecek bir kudretin anahtarını teslim almıştır.
Osman Gazi böyle bir ortamda büyümüş ve çınarlaşan bir devletin rüyasını gerçeğe çevirmiştir. Asil Türkmen varlığı bu kapsamda canlılığını, amaçlarını ve heyecanlarını korumuş ve ilerletmiştir. Türkmen ve Yörükler’in ufku, geniş vizyonu ve sahip olduğu eşsiz haslet ve vakarı Osmanlı Beyliği’nin ateşleyicisi ve ilhamı olarak asırlara mühür vurmuştur. İstanbul’u fetheden kararlılığın, Viyana önlerine kadar sıçrayışın sırrı burada aranmalıdır. Biliyoruz ki, Yörük ve Türkmenler’in sofrasında kardeşlik vardır. Yörük ve Türkmenler’in çadırında kahramanlık vardır.
Yörük ve Türkmenler’in gözlerinde büyük Türk milletinin payidarlığı saklıdır. Yörük ve Türkmenler’in sözlerinde hayır ve rahmet bulunmaktadır. Ve Yörük ve Türkmenler devletimizin direği ve milletimizin ilelebet sadık bekçileridir.
Bu tarihi teminat var olduğu müddetçe hiçbir hain, hiçbir kötü niyet ve hiçbir bölücü emel başarıya ulaşamayacaktır. Bu düşüncelerle yolundan ve ilkelerinden ayrılmama konusunda son derece inançlı olduğumuz mübarek büyüğümüz Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’yle birlikte tüm ecdadımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyor, huzurlarınızda aziz anılarını şükran ve minnetle yad ediyorum.”