“Bir ülkenin kısa, orta ve uzun vadeli planları, öncelikle güvenilir olmalıdır.” diyen MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, hükumetin 10. Kalkınma Planı’nı “hayal” yorumladı.
MİLLİYETÇİ Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu TBMMGenel Kurulu’nda görüşülen 10. Kalkınma Planı hakkında bir konuşma yaparak; “Bir ülkenin kısa, orta ve uzun vadeli planları, öncelikle güvenilir olmalıdır.” dedi.
Tanrıkulu konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: “Kısa, orta ve uzun vadeli planları; güvenilir, iddialı, heyecan verici tespit ve öngörüler içerdiğinde ve bunun yanısıra, bir önceki plan hedeflerinin de büyük ölçüde tutturulduğu zamanbaşarı elde edilebilir.
10 YILDIR PLANLAR TUTTURULAMIYOR.
‘İktidar oldukları ilk günden beri planlı programlı hareket etmiş bir hükmetiz’iddiası bulunsa da, hazırladığı plan ve programların öngörüleri ve sonuçları hiçbir zaman tutarlı olmamıştır.
Son yıllarda; gerek Orta Vadeli Programlar’ın, gerekse 2006 yılında hazırlanan, 2007 yılında yürürlülüğe giren 9’uncu Kalkınma Planı’nın hedeflerinin tutturulamadığını görmekteyiz. Planlarda yaşanan başarısız öngörüsüzlük, milletimizde de, bu planlara karşı güvensizlik sorunu oluşturmaktadır.
Her açıklanan plan, program gibi belgelerin kamuoyunda bir heyecan, bir umut doğurması gerekirken, 10’uncu Plan bir atılım planı olmaktan öte, iddiasız ve gelecek için ümit vermeyen, 7 yıllıktan tekrar 5 yıllığa dönmüş bir çalışma olarak karşımıza getirilmiştir.
Yıllardır Kalkınma Planlarını büyük bir titizlik ve bilimsel bir çerçevede hazırlayan Devlet Planlama Teşkilatı 2003 yılından itibaren giderek işlevinden uzaklaştırılmıştır. Sonunda bu güzide kurumun 2011 yılında çıkarılan KHK ile kapatılması, iktidarın planlara ve ekonominin doğru yönetilmesine verdiği kıymeti ve inançsızlığı da bizlere göstermektedir.
Her alanda olduğu gibi; artık uzun vadeli planlar da, bu karar sonrası siyasileşerek, adeta bir siyasi parti programını andırmaktadır.
13 YIL ÖNCE 2023 HEDEFLERİ BİZİM TARAFIMIZDAN BELİRLENMİŞTİ
10. Kalkınma Planında ilk göze çarpan husus, önceki Planda olduğu gibi Planın 5 yıllık hedeflerine yol gösterecek uzun vadeli bir perspektifi içermiyor olmasıdır. Planda ilk defa Milliyetçi Hareket Partisi olarak Sekizinci Kalkınma Planında hazırladığımız 2023 yılına ilişkin Uzun Vadeli Stratejinin, Sayın Başbakanın birbirinden kopuk hedefler halinde revize ettirerek sahiplendiği son haline vurgu yapılmakla birlikte uzun vadeli bir strateji oluşturulmadığı göze çarpmaktadır. 1999 yılında Sayın Genel Başkanımızın talimatıyla Sekizinci Kalkınma Planı için uzun vadeli strateji oluşturduğumuzda 2023 yılına erişilmesine 24 yıl bulunmaktaydı. O şekilde belirlenmiş olan uzun vadeli perspektifle orta ve kısa vadeli plan ve politikalarımızı oluşturabiliyorduk. Ancak bugün 2023 yılına 10 yıl kalmış durumda ve Hükümetin hala 2023 yılı perspektifiyle plan yapıyor olması, ülkemizin uzun vadeli kalkınma perspektifini daraltmış durumdadır.
Kaldı ki 2023 yılında ulaşılması öngörülen hedeflere aynı anda ulaşılması da Planda öngörülen hedef ve politikalarla mümkün görünmemektedir. 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar kişi başına gelir, 500 milyar dolar ihracat şeklindeki söz konusu makro hedeflere ulaşılabilmesi için önümüzde sadece 10 yıl bulunmaktadır. 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için Planın ilk beş yılında önemli bir atılım gerekmektedir. Onuncu Kalkınma Planı hedefleri incelendiğinde 2018 yılı sonunda kişi başına gelirimizin 16 bin dolara çıkarılmasının hedeflendiği görülmektedir. 2019-2023 döneminde söz konusu politikalarla 16 bin dolardan 25 bin dolara sıçramanın nasıl sağlanacağı plan, program ve politikadan ziyade dilek ve temenniye bırakılmış gibi görünmektedir.” dedi.